V gradbeništvu primanjkuje vseh profilov

V zadnjem četrtletju leta 2021 so gradbena podjetja imela že več kot 4300 delovnih mest, ki niso bila zasedena.
Fotografija: Konec lanskega leta je bilo v gradbeništvu zaposlenih 63.500 delavcev, v tej panogi je že več kot osem odstotkov vseh zasedenih delovnih mest v Sloveniji. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Konec lanskega leta je bilo v gradbeništvu zaposlenih 63.500 delavcev, v tej panogi je že več kot osem odstotkov vseh zasedenih delovnih mest v Sloveniji. FOTO: Roman Šipić/Delo

Slovenska gradbena podjetja, ki so lansko četrto četrtletje zaposlovala 63.500 delavcev, kar je dobrih osem odstotkov vseh zasedenih delovnih mest v Sloveniji, so v tistem obdobju iskala delavce za zapolnitev 4344 delovnih mest, ugotavlja statistični urad.

To pomeni, da kar 6,4 odstotka delovnih mest v gradbeništvu ni bilo zasedenih. Za primerjavo: v zadnjem četrtletju leta 2020 so gradbena podjetja zaposlovala 59.500 delavcev in iskala 3100 dodatnih, še leto prej, pred izbruhom pandemije, je bilo stanje podobno. Še konec leta 2016 je bilo v gradbeništvu 47.600 delovnih mest, torej tretjina manj kot v istem obdobju lani.

Po napovedih Poklicnega barometra, s katerim zavod za zaposlovanje ugotavlja primanjkljaj in presežke delavcev za 180 poklicev, bo na trgu dela letos presežno povpraševanje tako po delavcih za preprosta dela na gradbiščih in izvajalcih zaključnih del ter suhomontažnih gradenj kot tudi po gradbenih tehnikih in gradbenih nadzornikih ter inženirjih gradbeništva.

Preberite še:

Komentarji: