Lani za 1,3 milijarde evrov javnih naročil

Državna revizijska komisija se spopada s pomanjkanjem kadra.
Fotografija: V kompleksnejših zahtevah so odločitve dolge tudi od 50 do 100 strani, pravi Samo Červek, predsednik Državne revizijske komisije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V kompleksnejših zahtevah so odločitve dolge tudi od 50 do 100 strani, pravi Samo Červek, predsednik Državne revizijske komisije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Poročilo o delu državne revizijske komisije za lani kaže, da je bila skupna vrednost vseh javnih naročil lani za 1,3 milijarde evrov. Po besedah predsednika komisije Sama Červeka na nedavni seji odbora DZ za notranje zadeve se kompleksnost in število primerov povečuje, vedno več je tudi prekrškov. Hkrati se spopadajo s pomanjkanjem strokovnega kadra, je poročala STA.

Na državni revizijski komisiji so v primerjavi z letom 2019 lani zaznali minimalen porast, manj kot en odstotek, zavrženih zahtevkov in tri odstotke zavrnjenih zahtevkov za revizijo. Delež revizijskih zahtevkov, kjer so pritožnikom delno ugodili, je rahlo narasel, delež zahtevkov, ki jim je komisija ugodila, pa je upadel s 33 na 24 odstotkov. Lani so se soočili tudi s poplavo anonimnih prijav. Obravnavali so 30 odstotkov več prekrškov kot leta 2019, uvedli pa približno enako število postopkov. Sodišče je na podlagi postopkov, uvedenih na komisiji, lani izreklo za 370.000 evrov glob.

Konec leta 2020 je bilo na državni revizijski komisiji 29 zaposlenih skupaj s funkcionarji. »Tega kadra je malo, naše plače niso stimulativne, da bi lahko privabili kadre iz prakse,« je pojasnil Červek in dodal, da se je glede na porast in kompleksnost revizijskih zahtevkov treba zelo potruditi, da v enem tednu prebereš zahtevek, kaj šele da sprejmeš odločitev in jo napišeš.

»V kompleksnejših zahtevah so odločitve dolge tudi od 50 do 100 strani. Tega ni mogoče spisati v par dneh,« je dejal Červek in poudaril, da se po njihovih stališčih nato vsi ravnajo.

Preberite še:

Komentarji: