Na slovenskih letališčih rast števila potnikov

Preko njih je lani potovalo 1,8 milijona potnikov.
Fotografija: Na rednih letih je 62 odstotkov potnikov potovalo med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči znotraj EU. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na rednih letih je 62 odstotkov potnikov potovalo med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči znotraj EU. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana - Prek treh slovenskih mednarodnih letališč - Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož - se je promet potnikov lani povečal za 8 odstotkov glede na leto 2017. Prek navedenih letališč je potovalo 1,81 milijona potnikov. Rast promet blaga je bila šestodstotna. Naloženega ali razloženega z letal je bilo 12.363 ton blaga.
 

Rast števila potnikov in prometa blaga


Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je v letu 2018 potovalo 1,81 milijona potnikov, in sicer kar 92 odstotkov vseh potnikov z rednimi leti. Na rednih linijah je največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Nemčijo ter Združenim kraljestvom (po 15 odstotkov). Največji porast števila potnikov v zadnjem letu je bil ponovno na relacijah med Slovenijo ter Nizozemsko (promet se je povečal za tretjino), največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Avstrijo (za 5 odstotkov).

Na rednih letih je 62 odstotkov potnikov potovalo med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči znotraj EU-28, 38 odstotkov potnikov pa je potovalo na relacijah med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči izven EU-28.

Pri posebnih letih, ki predstavljajo okrog 8 odstotkov vsega števila potnikov, je največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Grčijo (36 odstotkov)  ter Egiptom (18 odstotkov). Največji porast med posebnimi leti ponovno beležimo na relacijah med Slovenijo ter Egiptom, kjer se je promet potnikov povečal za skoraj trikrat, največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Tunizijo (16 odstotkov). 56 odstotkov potnikov na posebnih letih je potovalo na relacijah med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči znotraj EU-28, 44 odstotkov pa na relacijah med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči izven EU-28.

Količina blaga, naloženega in razloženega z letal, se je v letu 2018 glede na 2017 ponovno povečala za 6 odstotkov na 12.357 ton blaga. Velika večina blaga je bila prepeljanega z rednimi leti.
 

Adria Aiways z več potniki in manj blaga kot v letu 2017


Največji slovenski letalski prevoznik je v letu 2018 prepeljal 1,23 milijona  potnikov, kar je glede na leto 2017 enodstoten porast števila potnikov. Količina prepeljanega blaga se je zmanjšala za 17 odstotkov. Prepeljanih je bilo 1.510 ton blaga.

Komentarji: