Petrol postavil prvo ultrahitro električno polnilnico

Na prodajnem mestu Kozina je skupaj s hitro polnilnico nastalo tudi prvo tovrstno vozlišče v državi.
Fotografija: Petrolova prva ultrahitra polnilnica omogoča polnjenje z močjo do 350 kW in predstavlja pomemben korak razvoja trajnostne mobilnosti v družbi, državi in regiji. FOTO: Arhiv Petrola
Odpri galerijo
Petrolova prva ultrahitra polnilnica omogoča polnjenje z močjo do 350 kW in predstavlja pomemben korak razvoja trajnostne mobilnosti v družbi, državi in regiji. FOTO: Arhiv Petrola

Družba Petrol je na prodajnem mestu Kozina postavila prvo ultrahitro električno polnilnico. Skupaj s hitro polnilnico je na lokaciji tako nastalo tudi prvo tovrstno vozlišče v državi. Kot so pri tem še napovedali v Petrolu, bodo v prvi polovici leta postavili še tri ultrahitre električne polnilnice: dve v Sloveniji, na prodajnih mestih Maribor Vzhod in Tepanje Zahod, ter na Hrvaškem v Dugopolju pri Splitu pred nakupovalnim središčem.

Kot še navajajo, se Petrolova razvejena mednarodna mreža električne polnilne infrastrukture intenzivno širi, tokrat s prvo ultrahitro polnilnico, ki omogoča polnjenje z močjo do 350 kW. »Naša prva ultrahitra polnilnica predstavlja pomemben korak razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu, državi in regiji. S postavitvijo ultrahitrih polnilnic svojim uporabnikom omogočamo, da električne avtomobile napolnijo v najkrajšem možnem času. S tem bistveno izboljšujemo uporabniško izkušnjo in se dodatno pozicioniramo kot najbolj celovit ponudnik trajnostne mobilnosti v regiji,« pravi dr. Tadej Smogavec, vodja razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu.

image_alt
V Petrolu delamo to, kar znamo in v čemer smo že danes najboljši

 

Prvo vozlišče hitre in ultrahitre električne polnilnice


Na prodajnem mestu Kozina imajo tako posebno kombinacijo hitre in ultrahitre električne polnilnice, kar v praksi pomeni, da lahko svoje baterije sočasno hitro polnijo štiri električna vozila. In sicer dve vozili na hitri polnilnici s skupno močjo do 100 kW in dve na ultrahitri polnilnici s skupno močjo do 350 kW.

Električna polnilna infrastruktura predstavlja enega od dveh glavnih segmentov Petrolovega trajnostnega in inovativnega poslovanja, pravi član uprave Jože Bajuk. FOTO: Blaž Samec/Delo
Električna polnilna infrastruktura predstavlja enega od dveh glavnih segmentov Petrolovega trajnostnega in inovativnega poslovanja, pravi član uprave Jože Bajuk. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Električna polnilna infrastruktura predstavlja enega od dveh glavnih segmentov Petrolovega trajnostnega in inovativnega poslovanja. S širjenjem omrežja polnilnic v Petrolu sledimo zastavljeni strategiji in viziji, kjer želimo postati integriran partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo«, pravi mag. Jože Bajuk, član uprave Petrola. Cilj Petrola je do leta 2025 postaviti več kot 1300 novih električnih polnilnic. V letošnjem letu so že postavili deset novih, med katerimi so tri hitre in ena ultrahitra.

Družba Petrol v Sloveniji trenutno zagotavlja storitev polnjenja in upravljanja na 106 AC-polnilnicah, 44 DC-polnilnicah (od tega jih je 26 DC SODO), dodatno pa samo upravlja še 25 AC-polnilnic. Na Hrvaškem zagotavljajo storitev polnjenja in upravljanja na štirih AC- in devetih DC-polnilnicah, v Črni gori pa na eni DC-polnilnici.
 

Evropski projekt Next-E


Omenjene hitre polnilnice in prva ultrahitra polnilnica se postavljajo v okviru evropskega projekta Next-E. Ob zaključku projekta, v katerega so vključene vodilne družbe na področjih elektroenergetike, nafte, plina in proizvajalci opreme, bo omrežje obsegalo 222 hitrih (50 kW) in 30 ultrahitrih polnilnic (150-350 kW) na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Romuniji. Kot so še zapisali, s sodelovanjem v takšnih in podobnih strateških projektih Petrol pomaga pri gradnji interoperabilne in nediskriminatorne mreže električnih polnilnic na glavnem koridorju TEN-T v Srednji in Vzhodni Evropi.

Preberite še:

Komentarji: