Podpora prometnim naložbam v Evropi

Evropska komisija in Evropska investicijska banka bosta podprli naložbe za trajnostni promet in varnost v prometu.
Fotografija: Mehanizem mešanega financiranja bo usmerjen zlasti v uvajanje evropskega sistema za upravljanje železniškega prometa. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Mehanizem mešanega financiranja bo usmerjen zlasti v uvajanje evropskega sistema za upravljanje železniškega prometa. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana - Evropska komisija in Evropska investicijska banka (EIB) bosta skupaj podprli naložbe za varnost v prometu in trajnostni promet v Evropi. Vzpostavili sta namereč platformo za varnejši promet in nov mehanizem mešanega financiranja za prometni sektor v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (CEF).

Platforma za varnejši promet bo spodbujala varnost kot ključni vidik naložb v prometu, obenem pa bo omogočala lažji dostop do tehničnega in finančnega svetovanja, zlasti glede varnosti v prometu. Kljub temu, da je bil v zadnjih desetletjih  v EU dosežen velik napredek pri zmanjšanju števila smrtnih žrtev na cestah, pa vsako leto evropske ceste še vedno terjajo več kot 25.000 smrtnih žrtev in 135.000 resno poškodovanih. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc pa je med drugim dejala, da bo nova platforma pomagala zagotavljati projektom potrebno tehnično in finančno pomoč.
 

Za začetek 200 milijonov za železniški promet


Mehanizem mešanega financiranja je inovativni finančni instrument za projekte, ki podpirajo trajnostne vidike v zvezi z okoljem in učinkovitost prometnega sektorja v Evropi. Omenjeni mehanizem bo z začetnim proračunom v višini 200 milijonov evrov usmerjen zlasti v uvajanje evropskega sistema za upravljanje železniškega prometa (ERTMS) ter v infrastrukturo alternativnih goriv. To je v skladu s ključnimi cilji politike dekarbonizacije in digitalizacije prometa EU ter pametne, trajnostne, vključujoče in varne mobilnosti. 

Komentarji: