Prvo mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil

Na Tržaški v Ljubljani se bodo naenkrat lahko polnila štiri vozila nove generacije.
Fotografija: ŽLjubljanski župan Zoran Janković,podžžupanja Tjašša Ficko, Blaž Pongračič, član kabineta evropske komisarke za promet, predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in direktor inovativnih poslovnih modelov v Petrolu Miha Valentinčič so odprli prvo javno vozliššče za hitro polnjenje električnih vozil na Tržaški cesti v Ljubljani. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
ŽLjubljanski župan Zoran Janković,podžžupanja Tjašša Ficko, Blaž Pongračič, član kabineta evropske komisarke za promet, predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in direktor inovativnih poslovnih modelov v Petrolu Miha Valentinčič so odprli prvo javno vozliššče za hitro polnjenje električnih vozil na Tržaški cesti v Ljubljani. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana - V Ljubljani so na Petrolovem prodajnem mestu Tržaška 130 popoldne odprli prvo javno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil nove generacije v Sloveniji, ki je del evropskega projekta Urban-e. S tem po besedah predsednika uprave Petrola Tomaža Berločnika nadgrajujejo storitve na bencinskih servisih.

Kot je spomnil Berločnik, so najprej pokrili avtocestno vozlišče, zato imamo Slovenci v Evropi najbolj pokrito avtocestno vozlišče s hitrimi polnilnicami za polnjene električnih avtomobilov. "Želimo narediti celo večji doprinos k trajnostnemu razvoju, zato bomo povsod tam, kjer poslujemo, postavili infrastrukturo električnih polnilnic. Omenjena investicija spada v sklop projekta Urban-e, kjer želimo vzpostaviti 167 polnilnic v Bratislavi, Zagrebu in Ljubljani. In v naslednjih dveh letih bomo prav v Ljubljani postavili 57 novih polnilnic," je med drugim napovedal Berločnik.
 

Štiri modularne polnilnice


V prvem javnem mini vozlišču v Sloveniji za hitro polnjenje vozil so na voljo štiri parkirna mesta, kar pomeni, da se lahko istočasno polnijo štiri vozila, in sicer z močjo 50 kilovatov (kW). Polnilnice so že sedaj zastavljene modularno, to pomeni, da ko bo večje povpraševanje z avtomobili, ki bodo lahko prevzemali večje količine moči, se jih bo lahko nadgradilo, zato da se bodo lahko avtomobili polnili s 110 kw, je pojasnil Miha Valentinčič, direktor inovativnih poslovnih modelov in digitalizacije v Petrolu.

"Ideja je, da ko nekdo pride kot uporabnik električnega vozila sem, ve, da bo našel prosto mesto za polnjenje - to lahko ugotovi preko mobilne aplikacije, ki mu kaže stanje zasedenosti polnilnic. V prihodnosti si bodo lahko tudi rezervirali mesto prek same mobilne aplikacije," je še pojasnil Valentinčič.

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik na prvem javnem mini vozlišču za hitro polnjene električnih vozil. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik na prvem javnem mini vozlišču za hitro polnjene električnih vozil. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Kaj je projekt Urban-e?


Evropski projekt Urban-e je osredotočen na intermodalnost v transportu z uvajanjem električnih vozil. V okviru projekta bo Petrol s partnerji - občinami Ljubljana, Zagreb in Bratislava - zgradil potrebno polnilno infrastrukturo za razvoj alternativnih oblik mobilnosti z uporabo električnih vozil. V sklopu projekta bodo vzpostavili in nadgradili intermodalna vozlišča (javni mestni potniški promet, železniško postajališče, letališče).

V slovenski prestolnici bodo postavili centralno vozlišče z do 50 polnilnicami za električna vozila in nekaj manjših polnilnih postajališč na glavnih mestnih vpadnicah. Tako se bodo polnile flote električnih vozil (e-taksiji, e-kombiji), ki bodo opravljale storitve alternativne mobilnosti. Uporabniki, ki bodo prišli v mesto, bodo tako lahko uporabljali vozila na poziv. Ta bodo povezovala središče mesta z intermodalnim vozliščem, tudi letališčem. V Ljubljani bodo takšna središča ob železniški postaji in na obrobju mesta. Zraslo bo intermodalno vozlišče, ko bo uporabnik lahko v Ljubljano prišel z vlakom, na drugi konec pa z električnimi vozili. Podoben projekt bodo izvedli tudi v Zagrebu in Bratislavi.

ŽPolnjenje električnih vozil. FOTO: Mavric Pivk/Delo
ŽPolnjenje električnih vozil. FOTO: Mavric Pivk/Delo


V Ljubljani in Zagrebu pa bo Petrol uvedel spletno intermodalno platformo trajnostne mobilnosti, kar pomeni, da bo uporabnik na enem mestu dobil vse informacije in izbral najugodnejšo kombinacijo transportnih storitev, kot so e-taksi, skupni prevoz s kombiji ali katerokoli drugo obliko trajnostnega prevoza. "Naša želja je, da to povežemo tudi z javnim potniškim prometom, kajti tovrstne nove oblike mobilnosti ne smejo negativno vplivati na obstoječi javni potniški promet, ampak ga samo dopolnjevati, zato da imajo uporabniki še boljšo storitev," je še pojasnil Valentinčič. Projekt bo potekal do konca leta 2021, vanj pa je bilo s strani Petrola investiranih več kot 5 milijonov evrov.


Razogličenje ena od prioritet EU

 
Razogličenje je ena od glavnih prioritet Evropske komisije na področju prometa, saj promet predstavlja 24 odstotkov vseh emisij. Zato ima komisija na področju mobilnosti strategijo nizkoogljične mobilnosti, ki pomeni bolj učinkovit promet, boljša goriva in bolj učinkovita vozila, je predstavil Blaž Pongračič, član kabineta evropske komisarke za promet Violete Bulc, ki se zaradi bolezni odprtja ni uspela udeležiti. Za ta namen bo Evropska komisija tudi v naslednjem finančnem obdobju 60 odstotkov vseh investicij namenila za razogličenje.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je poudaril, da izjemno ceni inovativnost in pogum Petrola pri uvajanju sprememb. Obenem je izrazil veselje, da se je projekt Urban-e začel v prestolnici ter da sta k njemu pristopila tudi z Ljubljano pobrateno mesto Zagreb ter tudi še Bratislava. "To je način, da kažemo sodelovanje med glavnimi mesti, delimo dobro prakso in ne ponavljamo napak."

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in ljubljanski župan Zoran Janković sta prva napolnila električni avto. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in ljubljanski župan Zoran Janković sta prva napolnila električni avto. FOTO: Mavric Pivk/Delo


V Ljubljani je že 150 električnih polnilnic, kar je po Jankovićevih besedah prispevek k temu, da bi se čim več občanov odločilo za nakup električnega avtomobila. Obenem je spomnil, da s Petrolom sodelujejo tudi pri energetski sanaciji javnih objektov , skupaj so jih naredili že 48, trenutno se jih dela še 11. S tem so doslej že prihranili 175.000 dreves.
Sodelujejo pa tudi pri skupni kontroli porabe vode skozi sistem, ki ga je vzpostavil Petrol.

Preberite še:

Komentarji: