Spodbujanje javnega naročanja čistih vozil

Evropski parlament je za ta namen potrdil nova pravila.
Fotografija: Z enotnim evropskim okencem za pomorski sektor se bo izboljšala konkurenčnost. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Z enotnim evropskim okencem za pomorski sektor se bo izboljšala konkurenčnost. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana - Evropski parlament je danes potrdil nova pravila, ki bodo poenostavila poročanje s področja pomorstva ter spodbujala javno naročanje čistih vozil. Predlog za vzpostavitev okolja enotnega evropskega okenca za pomorski sektor bo občutno zmanjšal upravno breme v pomorskem sektorju in izboljšal konkurenčnost.
 

Spodbujanje rešitev čiste mobilnosti


Predlog za reformo direktive o čistih vozilih pa bo spodbujal rešitve čiste mobilnosti. Predlog vsebuje opredelitev čistih vozil in določa minimalne cilje za javna naročila v državah članicah EU. Komisija je oba predloga predstavila v sklopu pobude Evropa v gibanju.
 

Emisijski standardi za težka vozila

 
Evropski parlament je danes potrdil tudi prve evropske emisijske standarde CO2 za nova težka vozila. Nova pravila določajo cilje za zmanjšanje povprečnih emisij novih tovornjakov za leti 2025 in 2030. Ta bodo prispevala k modernizaciji evropskega prometnega sektorja in prehodu Evrope na nevtralno gospodarstvo v skladu z zavezami EU iz pariškega podnebnega sporazuma. Omenjena pravila so del svežnja o čisti mobilnosti.

Komentarji: