Predstavitvena informacija

Trajnostne poslovne stavbe so ključni gradniki sodobnega pametnega mesta

Ključni del pametnih mest so energetsko učinkovite in uporabniku prilagojene stavbe, ki bodo povezane v celoto gradnikov bodoče infrastrukture.
Fotografija: Sončna elektrarna na strehi poslovnega objekta podjetja Mega M proizvaja del električne energije, ki se porabi za ogrevanje in hlajenje ter za polnjenje električnih avtomobilov. FOTO: Miran Kambic
Odpri galerijo
Sončna elektrarna na strehi poslovnega objekta podjetja Mega M proizvaja del električne energije, ki se porabi za ogrevanje in hlajenje ter za polnjenje električnih avtomobilov. FOTO: Miran Kambic

Pospešene tehnološke spremembe – sodobne tehnološke rešitve, merilniki, algoritmi, podatkovna in umetna inteligenca – skupaj z okoljsko ozaveščenostjo uporabnikov in težnjo po udobju narekujejo tempo razvoja mest, gospodarstva in industrije. Mesta želijo ponuditi svojim uporabnikom visoke standarde zelenega bivanja, zato jim je v interesu, da se povečuje delež prenovljenih in novozgrajenih trajnostnih poslovnih stavb, bodisi delavnic, skladišč, poslovnih, športnih, turističnih ali drugih objektov.

S trajnostnimi energetskimi rešitvami za poslovne uporabnike se ukvarjajo tudi v Petrolu, kjer partnerjem svetujejo in pomagajo do trajnostne prihodnosti s celovitimi rešitvami.

FOTO: Miran Kambic
FOTO: Miran Kambic

 

Energetska učinkovitost je vodilni trend


Poleg globalnega izziva podnebnih sprememb se zadnje leto slovensko gospodarstvo spoprijema še z izzivom zelenega okrevanja po koronakrizi, ki ga spodbujata evropska in nacionalna zakonodaja. Digitalizacija, ukrepi za prehod v nizkoogljično družbo ter spodbujanje energetske in snovne učinkovitosti so le nekateri izmed trendov, ki usmerjajo razvoj gospodarstva. Nove tehnologije pa prinašajo dodatne priložnosti, med njimi so tudi hitro razvijajoče se tehnologije obnovljivih virov energije.

»Današnje rešitve se bodo v prihodnosti še bolj razvijale, bodo tehnično nadgrajene in za uporabnika še prijaznejše in bolj uporabne,« je prepričan Dejan Cepič, vodja energetskih rešitev za poslovne uporabnike v Petrolu, kjer skrbno spremljajo trende in aktivnosti usmerjajo v razvoj celovitih in trajnostnih energetskih rešitev, ki uporabnikom prinašajo energetske prihranke in hkrati zagotavljajo izboljšanje udobja bivanja ter produktivnosti, hkrati pa povečajo estetskost in vrednost poslovnih objektov.

»Trajnostni projekti prinašajo tudi kratkoročne uspehe, a so del premišljene in dolgoročne vizije podjetnikov, ki že danes razumejo, kam gredo svetovni trendi,« meni Cepič in dodaja, da »morajo investitorji v tovrstne projekte gledati široko. Pri tem jim lahko pomagamo tudi v Petrolu, kjer vsa povpraševanja po izvedbi energetsko učinkovitih rešitev obravnavamo projektno, naročnikom pa ponudimo obsežen sklop prilagojenih rešitev, ki so kombinacija med butičnimi energetskimi rešitvami in vizijo trajnostnih pristopov. Predvsem pa se za naročnika potrudimo povezati več rešitev v celovito zgodbo ter mu pomagamo pri zasnovi novega koncepta energetskega sistema, ki je sodoben, učinkovit in okolju prijazen.«

V Petrolu so v skoraj 20 letih energetsko prenovili več kot 550 objektov, od tega več kot 330 javnih in več kot 220 poslovnih objektov, med katere spadajo številni pisarniški, proizvodni, turistični, skladiščni, trgovski in športni objekti, pa tudi kmetije, cerkve in večstanovanjske stavbe. Pri projektih gre za kombinacijo več tehnoloških ukrepov za povečanje energetske učinkovitosti, kar pomeni vse od namestitve tehnološko dovršenih plinskih kotlovnic, toplotnih črpalk, sistemov SPTE do osvetlitve zunanjih parkirišč in garažnih hiš, dizajnerske osvetlitve poslovnih prostorov, prenove ovojev stavb, postavitve sončne elektrarne in e-polnilnic za električna vozila.

Trajnostnega ogrevanja, hlajenja in samooskrbe so se na primer lotili v velenjskem podjetju Mega M, kjer so skupaj s Petrolom na strehi namestili sončno elektrarno, v kleti pa električne polnilnice. Poleg tega so namestili HVAC sistem s toplotnimi črpalkami, vezanimi v kaskado za ogrevanje in hlajenje poslovnih prostorov. Proizvedena električna energija iz sončne elektrarne se porablja za delovanje HVAC sistema in za polnjenje električnih vozil ter za tekoče obratovanje objekta.

Sončna elektrarna na strehi poslovnega objekta podjetja Mega M proizvaja del električne energije, ki se porabi za ogrevanje in hlajenje ter za polnjenje električnih avtomobilov.

Squashland Ljubljana je prvi skvoš center na svetu, ki je zgrajen iz masivnega lesa, hkrati pa, po zaslugi Petrolu, dosega še visoko raven energetske učinkovitosti. FOTO: Miran Kambic
Squashland Ljubljana je prvi skvoš center na svetu, ki je zgrajen iz masivnega lesa, hkrati pa, po zaslugi Petrolu, dosega še visoko raven energetske učinkovitosti. FOTO: Miran Kambic


FOTO: Miran Kambic
FOTO: Miran Kambic

 

Investicije: trenutni učinki ne smejo zanemariti dolgoročnosti


Investitorji večkrat tehtajo med takojšnjimi učinki in višino investicije ter pri tem včasih zanemarijo dolgoročnost. »Vizija vsakega uspešnega podjetja se gradi na dolgoročni perspektivi, tako je še posebej pri trajnostnih projektih. Obstajajo pa rešitve, ki omogočajo manjše vplive na okolje kot konvencionalne rešitve, ki jih ta trenutek imamo. Za podjetnike, ki jim je takojšnja investicija prevelik zalogaj, hkrati pa imajo trajnostno vizijo za svoje poslovne objekte, imamo pripravljeno tudi možnost brezobrestna obročnega odplačevanja investicije do pet let,« še pove Cepič.

V Petrolu so prepričani, da se razvoj energetskih rešitev hitro širi. »Kako bo prihodnost izgledala čez 10 ali 15 let, je stvar futurističnih pogovorov vizionarjev, strokovnjakov in politične podpore, velik vpliv imajo tudi korporacije, predvsem zaradi razpoložljivosti lastnih investicijskih sredstev. Vendar je najbolj verjetno zmagovalna kombinacija skupno stičišče vseh zgoraj naštetih deležnikov, in ravno to stičišče bo najbolj povezano z dolgoročnim vplivom na okolje,« dodaja Cepič.
 

Prihodnost je v celovitih konceptih in inovativnih podjetjih


Cepič verjame, da bodo v prihodnosti vse bolj prosperirala inovativna podjetja, okolja, družbe in skupnosti, ki bodo svoje kreativne strategije usmerjala v aktivnosti ustvarjanja novih poslovnih področij, tržišč in produktov. Toda vlaganje v inovacije je nujno že danes. Proces trajnostne preobrazbe je izredno aktiven proces, ki se dogaja pospešeno, kar pomeni, da so implementacije trajnostnih rešitev ključne že danes.

Pomembnost celovitega pristopa so že pred leti prepoznali v ljubljanskem Squashlandu, kjer so skupaj s Petrolom s celovito energetsko rešitvijo po meri poskrbeli, da se v centru Squashland prepletajo koncepti krožnega gospodarstva in ponovne uporabe razpoložljivega materiala – pri gradnji so namreč uporabili tudi del materialov iz starega skvoš centra, ki je deloval v središču BTC –, dodali pa so tudi butične energetske rešitve: sončno elektrarno, ogrevanje in ohlajevanje s pomočjo toplotne črpalke voda-voda, dizajnersko LED-razsvetljavo in polnilnice za električna vozila.

Squashland Ljubljana je prvi skvoš center na svetu, ki je zgrajen iz masivnega lesa, hkrati pa, po zaslugi Petrolu, dosega še visoko raven energetske učinkovitosti.

»Trendi razvoja na področju stavbne energetike oz. trajnostnih energetskih rešitev nakazujejo veliko širitev v naslednjih nekaj letih. Potrebe bodo v prihodnje precej večje, kot so danes, a bodo tudi rešitve sodobnejše in bodo omogočale hitrejšo implementacijo. Prihodnost pa je prav gotovo v celovitih konceptih,« sklene Cepič.

Naročnik oglasnega sporočila je Petrol