Avant Car: Hitrorastoči igralci v novi industriji (VIDEO)

Avant Car svojo priložnost vidi v svetovnih trendih mobilnosti in uporabi visoke tehnologije.
Fotografija: Direktor Avant Cara Gašper Žvan (levo) in prokurist Matej Čer pravita, da jim je uspelo razviti razstavni prostor na majhnem kompleksnem trgu, ki bi se ga veliki lotili šele čez nekaj let.
Fotografiji Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Direktor Avant Cara Gašper Žvan (levo) in prokurist Matej Čer pravita, da jim je uspelo razviti razstavni prostor na majhnem kompleksnem trgu, ki bi se ga veliki lotili šele čez nekaj let. Fotografiji Jože Suhadolnik

Ljubljana – Hitrorastoče podjetje Avant Car svojo priložnost vidi v svetovnih trendih mobilnosti in uporabi visoke tehnologije. Z novim poslovnim modelom so vse opaznejši v Sloveniji in na Hrvaškem, v bližnji prihodnosti pa se nameravajo z znanjem in tehnologijo razširiti še globalno. So igralci v povsem novi industriji, kjer nove oblike mobilnosti postajajo infrastruktura, pravi ustanovitelj podjetja Matej Čer.

Avant Car iz Ljubljane se ukvarja z razvojem in omogočanjem mobilnosti kot storitve v različnih programih glede na potrebe uporabnikov. Zagotavljajo različne storitve, in sicer kratkoročne najeme vozil, souporabo električnih vozil (tako imenovani car sharing), poslovne najeme vozil, najeme vozil z voznikom, celoviti razvoj električne mobilnosti. Podjetje ima tudi raziskovalno-razvojni oddelek, v okviru katerega interdisciplinarna ekipa strokovnjakov deluje v projektih mobilnosti, ki bodo po Čerovih besedah koristni za sedanje in prihodnje generacije.»Naša vizija se zelo navezuje na svetovne trende, ki bodo oblikovali mobilnost. Z novimi poslovnimi modeli želimo zagotavljati nove oblike mobilnosti, ki bodo omogočile, da se bomo prevažali čisteje, bolj racionalno in osmišljeno,« pravi Matej Čer, soustanovitelj in prokurist Avant Carja: »Hkrati izobražujemo in ozaveščamo o novih oblikah mobilnosti in v večini primerov nesmotrnem lastništvu vozil. Mobilnost je zdaj največje breme vsakega družinskega proračuna. Z novimi poslovnimi modeli, ki ne zmanjšajo udobja in prinašajo bistvene koristi, imamo priložnost doseči celo do 80 odstotkov prihrankov. Naša vizija je, da kar največ prispevamo k čim hitrejši tranziciji, s čimer bomo vplivali na izboljšanje življenjskega standarda.«
 

V svetovnem vrhu po številu električnih vozil


V Avant Caru stavijo tudi na souporabo vozil. Slovenija ima namreč 1,2 milijona registriranih avtomobilov, ki večino časa stojijo neizkoriščeni in predvsem zavzemajo prostor, ki bi ga mesta sicer lahko kakovostneje uporabila. Bistveno cenejša od lastništva avtomobila pa je v večini primerov souporaba vozil, meni Čer: »Pričakovati je, da bo okoli leta 2030 veliko manj avtomobilov na cestah, morda le polovica glede na danes in od tega le še deset odstotkov lastniških. Infrastruktura bo namreč tako dobra in poslovni modeli tako dodelani, da bomo ponudniki, kakršni smo mi, skrbeli za 90 odstotkov avtomobilov. To je povsem nova industrija.«

Souporabo električnih vozil so zagnali pred tremi leti v Ljubljani, danes jo ponujajo tudi že v Mariboru, Kranju in Murski Soboti, širijo se na Hrvaškem. Dodajajo nova vozila in nove prevzemno-vračilne lokacije s ciljem, da bo uporabnik v radiju od 300 do 500 metrov vedno našel prosto vozilo.V souporabi ponujajo le električna vozila. S tem pogonom je že več kot desetina od skupaj 3500 vozil v njihovi floti. Med njimi so tesla 3, tesla S, BMW i3, nissan leaf, Volkswagnova e-up! in e-golf, renault zoe, smart electric drive ... So pomemben kupec električnih vozil in tako imajo stike tudi s proizvajalci avtomobilov. »Nove modele nenehno testiramo, zato so povratne informacije proizvajalcem zelo koristne,« pravi Čer. Po številu električnih vozil v floti so v svetovnem vrhu, gledano po številu prebivalcev na trgih, kjer so prisotni.

Z električnim pogonom je več kot desetina od skupaj 3500 vozil v njihovi floti.
Z električnim pogonom je več kot desetina od skupaj 3500 vozil v njihovi floti.

 

Iz Slovenije in Hrvaške v svet


Ljubljana je sicer med prvimi mesti na svetu, ki ima v souporabi zgolj električna vozila različnih uveljavljenih proizvajalcev, tudi slovenska ministrstva za svoje potrebe uporabljajo električna vozila za souporabo. »Imamo več primerov, za katere lahko rečemo, da nam je uspelo razviti razstavni prostor, tako imenovani showroom, na majhnem kompleksnem trgu, ki bi se ga veliki lotili šele čez nekaj let,« pravi Čer.

S souporabo želijo postati uspešni v Sloveniji in na Hrvaškem, nato pa se nameravajo s partnerskim podjetjem s tehnologijo in znanjem razširiti tudi globalno.

Na vprašanje, kdo je njihova konkurenca, Čer odgovarja, da obstajajo ponudniki, močni v določenih segmentih, ki jih ponuja Avant Car, ni pa še videti podjetja, ki bi ponujalo celovit spekter storitev oziroma njihovo osmišljeno kombiniranje: »Sicer pa o konkurenci ne razmišljamo veliko. Pred nami je namreč velika revolucija, v kateri moramo predvsem sodelovati. Na Zemlji smo skupaj, in če se ne bomo obvarovali pred tem, da nam zmanjka virov ali se zadušimo v plinih, potem nikomur ne pomaga, da je prvi. Moramo tekmovati v tem, kdo bo na tej poti še koristnejši za družbo. Pravi igralci na svetu, denimo v Silicijevi dolini, se ne pogovarjajo, kdo ima več denarja, ampak kako lahko še bolj pozitivno vplivajo na svet. Tudi mi smo osredotočeni na to, kako smo s pravilnim ravnateljevanjem s sredstvi lahko čim bolj koristni za okolje s tem, da delamo to, kar radi delamo.«


 

Rast in visoka dodana vrednost


Avant Car je lani v Sloveniji in na Hrvaškem skupaj ustvaril več kot 22 milijonov evrov poslovnih prihodkov. V zadnjih desetih letih rastejo od deset do 25 odstotkov na leto. Vendar Čer meni, da so še bolj kot kratkoročna rast v obdobju sprememb, ki prihajajo, pomembni razvoj in investicije v pravi smeri, za trajno in dolgoročno rast, v kar vlagajo vsa prosta denarna sredstva. Čisti dobiček Avant Cara v Sloveniji je lani znašal 1,2 milijona evrov. Družba je lani povprečno zaposlovala 40 ljudi in ustvarila 95.956 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. S tem za štirikrat presegajo dodano vrednost na zaposlenega v panogi druge raznovrstne poslovne dejavnosti.

Komentarji: