Spodbude za uresničitev podjetniških priložnosti

Slovenski podjetniški sklad se trudi ustvarjati ugodne razmere za podjetja
Fotografija: V globalnem in hitro spreminjajočem okolju zmagujejo le sodelovanje, sinergije in dopolnjevanje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
V globalnem in hitro spreminjajočem okolju zmagujejo le sodelovanje, sinergije in dopolnjevanje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Podjetjem pomaga razviti potencial ter povečati učinkovitost in uspešnost poslovanja prav digitalizacija, ki prodira v vse pore ne samo poslovanja, ampak tudi življenja vsakega posameznika. Največja izziva učinkovite digitalizacije pa sta spreminjanje organizacijske kulture v podjetjih in optimizacija procesov ter pomanjkanje znanja.

Nove tehnologije in s tem tudi navade kupcev spreminjajo delovanje velike večine podjetij, zato se nenehno srečujejo z izzivom prilagoditve svojih poslovnih modelov. Zato smo Slovenski podjetniški sklad povprašali, v kaj vse bi morali biti po njihovem mnenju usmerjeni poslovni modeli podjetij v novih razmerah, saj se prav sklad trudi ustvarjati ugodne razmere in zagotavljati različne finančne in vsebinske spodbude za uresničevanje različnih podjetniških priložnosti. Živimo v času, ko podjetja delujejo v izredno tekmovalnem okolju, revolucija razvoja novih tehnologij prihodnosti pa še nikoli v zgodovini človeštva ni bila tako bliskovita, kot je danes.


Storitve za ustvarjanje dodane vrednosti na trgu


Podjetništvo in podjetniške veščine še vedno veljajo za gonilo gospodarskega razvoja, znotraj katerega postaja ključen dejavnik uspeha podjetij digitalna transformacija z inovativnimi poslovnimi modeli, ki so vpeti v vse procese, tako proizvodne kot poslovne. V Slovenskem podjetniškem skladu se, kot pojasnjujejo, nenehno ukvarjajo z oblikovanjem ustreznih in učinkovitih finančnih produktov in drugih spremljajočih storitev, ki omogočajo malim in srednjim podjetjem, startupom in scaleupom ustvarjanje dodane vrednosti na trgu.

Več pozornosti bo treba usmeriti na področje integracije novodobne digitalne tehnologije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Več pozornosti bo treba usmeriti na področje integracije novodobne digitalne tehnologije. FOTO: Jure Eržen/Delo


Dodano vrednost pa ustvarjajo predvsem tako imenovani sektorji prihodnosti, kot so 4D-print, umetna inteligenca, avtonomni mobilni roboti, biotehnologija, internet stvari, pametni delovni prostori, pametne tkanine, virtualna resničnost … Sklad tako išče priložnosti za širitev asortimana in povezavo s ključnimi partnerji v podpornem okolju za podjetništvo doma in v tujini. Z velikim entuziazmom sklepajo nova partnerstva na različnih ravneh, ker v globalnem in hitro spreminjajočem okolju zmagujejo le sodelovanje, sinergije in dopolnjevanje.

Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada. FOTO: Tadej Regent/Delo
Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada. FOTO: Tadej Regent/Delo


Moto sklada, kot poudarjajo, je Rastemo skupaj, kar velja tako za notranjo kulturo kot tudi za odnos do strank – do podjetij in do njihovih partnerjev v podjetniškem podpornem okolju. »V Sloveniji se že čuti proces transformacije in vedno več je digitalnih storitev. Še vedno pa bo treba več pozornosti usmeriti na področje integracije novodobne digitalne tehnologije. Podjetjem pri transformaciji oziroma digitalnem razvoju z različnimi ukrepi pomaga tudi Slovenski podjetniški sklad,« pravijo v skladu in dodajajo, da je Slovenija majhna, trg je majhen, vendar je lahko odlično razvojno okolje v novih digitalnih razmerah.

Komentarji: