Predstavitvena informacija

10 let pozneje: kaj se lahko naučimo iz preteklih finančnih kriz?

Od začetka svetovne finančne krize je minilo deset let. Posledice so se v naslednjih letih izkazovale predvsem v nezaupanju vlagateljev, ki so svoje naložbe previdno zadrževali v manj tveganih naložbenih razredih, kot so depoziti, čeprav je bila obrestna mera teh v zadnjem obdobju skoraj nična. Bi lahko ravnali drugače? 
Fotografija: FOTO: Internet
Odpri galerijo
FOTO: Internet

Evropske institucije in države članice so sprejele vrsto ukrepov in po desetih letih lahko rečemo, da so se odločni ukrepi obrestovali, saj danes gospodarstvo Evropske unije raste že peto leto zapored, banke so trdnejše, brezposelnost je na najnižji ravni od leta 2008, javne finance so v boljšem stanju in naložbe se spet povečujejo, denarja v obtoku je veliko in tudi v Sloveniji se splošni občutek ljudi, da lahko več porabljajo, utrjuje. To pomeni tudi, da postajajo pogumnejši, si pa ne želijo, da bi postali manj previdni. 
Zadnje čase opažamo, da se spet pojavljajo navedbe o možnih pokih balonov, tako na strani dobro znanih investicijskih razredov (delnice, delniški skladi, obveznice in obvezniški skladi), kot tudi na strani novoprihajajočih investicijskih razredov, med katere nekateri štejejo kriptovalute. Ob vsem tem pa je dobro vedeti, da so vsi investicijski trgi (tudi trgi nepremičnin, umetnin, žlahtnih kovin in drugi) nagnjeni k ciklom, pozitivnim in negativnim, saj je bistvo vseh investicijskih razredov zaupanje v njihove izdajatelje oziroma zmožnost, da izpolnijo obljube. Ko zaupanje v izdajatelja izgine, se cena izdanih investicijskih razredov močno zniža ali pa jih nihče ne želi kupiti. Rečemo, da postanejo nelikvidni. In ko pride do množičnega pojava izgube zaupanja, lahko govorimo o finančni krizi ali o možnem poku balona nekega investicijskega razreda. NAČRTNO VARČUJTE 
Premišljeno zastavite svoj naložbeni cilj, to je znesek, ki ga želite privarčevati. Določite čas varčevanja in znesek, ki ga lahko mesečno namenite plemenitenju premoženja. Obiščite finančnega svetovalca, ki bo skupaj z vami določil, kakšen tip vlagatelja ste. To pomeni, da boste ugotovili, kakšna je vaša naklonjenost tveganju in koliko tveganja si lahko privoščite. Ob tem splošno pravilo investiranja ali varčevanja pravi, da se lahko s podaljševanjem časa za investiranje ali varčevanje izpostavljenost tveganju povečuje. Hkrati daljši časovni horizont pomeni manjšo občutljivost na dnevna, tedenska in mesečna nihanja naložb, kar znižuje tveganje portfelja. 

NE LOVITE DNA IN VRHA TEČAJEV, A IZKORISTITE PRILOŽNOSTI?
V času padanja tečajev se pojavljajo priložnosti – kupovati poceni. A kako naj vemo, kje je dno? Bi lahko kupili še bolj poceni ali smo pravo priložnost že zamudili? Če bi se radi izognili temu ugibanju, je dolgoročno varčevanje v skladih dobra izbira. Izpostavljenosti nakupom ob nepravem času se lahko izognete tako, da se varčevanja lotite postopno, mesečno. 

RAZPRŠITE SVOJA SREDSTVA 
Diverzificirajte jih na globalni ravni in na več investicijskih razredov, od na primer manj tveganih naložb, kot so bančni depoziti, denarni skladi, obveznice in obvezniški skladi, žlahtne kovine ali nepremičnine, do bolj tveganih delnic, delniških skladov in zelo tveganih ter špekulativnih naložb, kot so ozko usmerjene naložbe. Tem zadnjim se je primerno izpostaviti le v manjšem odstotku celotne investicije, upoštevajoč subjektivno sprejemanje tveganja. Donosi so potencialno visoki, a niso zagotovoljeni in »vroča« zgodba se lahko kaj hitro obrne v bolečo izgubo. Za nepoučene vlagatelje ozko usmerjene naložbe niso primerne. Prav tako je zelo pomembna dodatna previdnost pri večjih vplačevanjih v neregulirane zgodbe ali projekte. Zapomnite si: ne nosite vseh jajc v eni košari. 

PREVERITE, KOMU ZAUPATE SVOJA SREDSTVA V UPRAVLJANJE
Ni vseeno, pri kom varčujete. Pri izbiri družbe za upravljanje upoštevajte zgodovino delovanja, velikost sredstev v upravljanju, profesionalnost, etičnost finančnih svetovalcev, strokovnost in uspešnost upraviteljske ekipe in stroške. Izberite strokovnjake, ki jim lahko zaupate. Premoženje skladov družbe KD Skladi upravljajo priznani strokovnjaki, ki za uspešno upravljanje prejemajo številna slovenska in tuja priznanja.

PREVERITE STROŠKE 
Na kaj morate biti pozorni? Poiščite odlično družbo za upravljanje, ki vaša sredstva upravlja na najbolj učinkovit način. Višina celotnih stroškov poslovanja na dolgi rok pomembno vpliva na višino privarčevanih sredstev. Preverite celotne stroške poslovanja pri svojem finančnem svetovalcu. 

REDNO SPREMLJAJTE SVOJE NALOŽBE 
Vaša prihodnost je vaša odgovornost. Priporočamo,da vsaj enkrat na leto preverite svoje naložbene cilje in zastavljeno strategijo ter ocenite, kdaj boste potrebovali svoja sredstva. Situacija na kapitalskih trgih se nenehno spreminja in vaša dolžnost je, da preverite, ali se vaš naložbeni portfelj še sklada z vašo varčevalno zgodbo.


DOGOVORITE SE ZA TERMIN S FINANČNIM SVETOVALCEM: 
POKLIČITE NAS NA 080 80 24. 

Obiščite nas na www.kd-skladi.si.