Predstavitvena informacija

Kako pametno investirati

Slovenci smo med najvarčnejšimi Evropejci. Ampak čas je, da začnemo svoje premoženje tudi plemenititi. Z upoštevanjem zlatih pravil bo začetek lažji. Tudi vi se lahko premišljeno lotite svojih naložb. Naj bo prava izbira eden vaših ciljev za leto 2019.
Fotografija: Foto: iStock
Odpri galerijo
Foto: iStock

Ste tudi vi med tistimi, za katere je december mesec obdarovanja in nakupovanja? Ne bojte se, ne bomo vam (še mi) delili nasvetov o tem, ali se je treba nakupovalni mrzlici ob koncu leta odpovedati. A če si boste pred silvestrovim postavili cilje za novo leto, naj bo plemenitenje premoženja pri vrhu vaše lestvice. Lani smo bili Slovenci po stopnji bruto varčevanja gospodinjstev (gre za delež prihodka, ki ni bil porabljen) s 13,9 % na kar 3. mestu v EU (samo za Švedi in Nemci, povprečje EU pa je bilo sicer 9,9 %). Zato pa smo pri naložbah precej bolj zadržani, saj denar kljub nizkim obrestnim meram najpogosteje še vedno puščamo v vlogah ali depozitih. Kaj je vzrok, da se ne odločamo za potencialno donosnejše naložbe v vzajemne sklade tako kot investitorji v ZDA, kjer ima vsaj eno naložbo v sklad skoraj polovica gospodinjstev v ZDA (44,5 %)? Pogosto dvom o tem, ali se bomo znali odločiti za prave naložbe. A ta ne bi smel biti ovira. Če še niste vlagatelji, vam bodo v pomoč naslednji koraki – pravila naložb v vzajemne sklade.
 

1. ZAČNITE ČIM PREJ
 

Preprosto: če varčujete dlje časa, boste imeli več. Ampak koliko časa več? Donosi v preteklosti niso nikoli zagotovilo za donose v prihodnosti, lahko pa nam dajo izhodiščno sliko, da si znamo predstavljati razlike. Zgodovinsko je povprečna rast ameriškega indeksa S&P 500 okroglih 10 %. Če bi vlagali mesečno po 50 evrov, bi imeli po 10 letih ob vloženih 6000 evrih in omenjenem 10 % letnem donosu 10.072,88 evrov. Če pa bi ob isti dinamični strategiji in povprečnih donosih varčevali 20 let namesto 10, bi ob vložku 12.000 evrov privarčevani znesek skočil kar na 36.199,34 evrov. Nauk zgodbe: ne odlašajte, ampak začnite plemenititi denar čim prej – zase ali za svoje otroke.
 

2. NAČRTNO VARČUJTE
 

Premišljeno zastavite svoj naložbeni cilj, znesek, ki ga želite privarčevati, ter ocenite čas varčevanja in znesek, ki ga lahko mesečno namenite plemenitenju premoženja. Pri tem vam lahko pomaga finančni svetovalec, s katerim boste tudi najbolj natančno ugotovili, kakšen tip vlagatelja ste. S tem boste lahko ugotovili, kakšna je vaša naklonjenost tveganju in koliko si ga lahko privoščite. S podaljševanjem časa za investiranje (tč. 1) se lahko izpostavljenost do tveganja povečuje, hkrati pa so vaše naložbe manj občutljive za dnevna, tedenska in mesečna nihanja naložb, kar tveganje znižuje.
 

3. NE LOVITE DNA IN VRHA TEČAJEV...
 

... a izkoristite priložnosti. V zadnjem času smo priča padanju nekaterih tečajev. To je čas, ko se ponujajo tudi priložnosti za nakupe. Morda se boste vprašali, kje je najnižja točka, in se znašli pred vprašanjem, ali bi lahko kupili še bolj poceni. Če bi se radi izognili temu ugibanju, je dolgoročno varčevanje v skladih dobra izbira. Izpostavljenosti nakupom ob nepravem času se lahko izognete tako, da se varčevanja lotite postopno mesečno.


 

4. RAZPRŠITE SVOJA SREDSTVA
 

»Ne nosite vseh jajc v isti košari,« je nasvet, ki se ga splača spomniti. Naložbe lahko diverzificirate na globalni ravni in na več investicijskih razredov, od na primer nizko tveganih, kot so bančni depoziti, denarni skladi, obveznice in obvezniški skladi, žlahtne kovine ali nepremičnine, do višje tveganih delnic, delniških skladov. Za visoko tvegane in špekulativne naložbe, kot so ozko usmerjene naložbe, se odločajte le, če ste finančno dovolj podkovani in v nižjem odstotku celotne investicije, upoštevajoč subjektivno sprejemanje tveganja. Donosi so potencialno visoki, a niso zagotovoljeni in »vroča« zgodba se lahko kaj hitro obrne v bolečo negativno izgubo.
 

5. PREVERITE, KOMU ZAUPATE V UPRAVLJANJE SVOJA SREDSTVA
 

Ni vseeno, pri kom varčujete. Pri izbiri družbe za upravljanje upoštevajte zgodovino delovanja, velikost sredstev v upravljanju, profesionalnost, etičnost finančnih svetovalcev, strokovnost in uspešnost upraviteljske ekipe ter stroške. Izberite strokovnjake, ki jim lahko zaupate. Kaj je tukaj prednost KD Skladov, prve slovenske družbe za upravljanje? Premoženje skladov družbe KD Skladi upravljajo priznani strokovnjaki, ki dosegajo primerne cilje in za uspešno upravljanje prejemajo številna slovenska in tuja priznanja.
 

6. PREVERITE STROŠKE
 

Ko se odločate, kje boste investirali, poiščite odlično družbo za upravljanje, ki vaša sredstva upravlja na najbolj učinkovit način. Višina celotnih stroškov poslovanja dolgoročno pomembno vpliva na višino privarčevanih sredstev. Preverite celotne stroške poslovanja pri svojem finančnem svetovalcu.
 

7. REDNO SPREMLJAJTE SVOJE NALOŽBE
 

Vaša prihodnost je vaša odgovornost. Priporočamo, da vsaj enkrat na leto preverite svoje naložbene cilje in zastavljeno strategijo ter ocenite, kdaj boste potrebovali svoja sredstva. Položaj na kapitalskih trgih se nenehno spreminja in vaša dolžnost je, da preverite, ali se vaš naložbeni portfelj še sklada z vašo varčevalno zgodbo. Pri tem vam bodo v KD Skladih v oporo odlični svetovalci in najsodobnejša tehnološka orodja, a končna odločitev je vedno vaša.

Preberite še: