Predstavitvena informacija

Kakšen dopustnik ste in kam na počitnice

Kam vas bodo letos na dopust še popeljali poletni dnevi?
Fotografija: Grossglockner Foto Internet
Odpri galerijo
Grossglockner Foto Internet

Če spadate med tiste, ki vse stvari v življenju skrbno načrtujejo vnaprej, ste ob »velikem« dopustu v koledarju gotovo že označili tudi datume in kraje za krajši oddih.

Če se prepuščate trenutnemu navdihu, pa se boste morda odločili tik pred zdajci. Enega in edinega pravega odgovora na vprašanje, kje je najlepši prostor za oddih, ni. Lepota je v očeh opazovalca in odločamo se glede na značaj. Ugotovite, v katero od treh kategorij dopustnikov spadate, in preverite namige za oddih, ki ustrezajo vašemu počitniškemu profilu.​​

PREVIDEN POČITNIŠKI PROFILČe ste se prepoznali v opisu previdnega počitnikarja, vam za naslednji oddih predlagamo:

1. Enodnevni izlet: kopanje v enem bližnjih naravnih ali umetnih kopališč in hlajenje v senci. Ker poznate razmere na cestah in znate predvideti gnečo, se raje izognite najbolj obleganim destinacijam, kakršna je Bled. Raziščite kopališča ob Krki v Žužemberku (kopališče Loka), Straži (jez) ali Kostanjevici na Krki (pri mostu), navdušila pa vas bodo tudi kopališča ob Kolpi, kot so Radenci, Adlešiči, Prelesje-Kot, Pobrežje-Fučkovci in druga. 

2. Dvodnevni potep: ne prezahteven družinski pohod s prenočevanjem pod streho, a v naravnem okolju. Destinacije, kakršna je na primer Pohorje, kjer je Ribnica na Pohorju lahko le eno od izhodišč za Ribniško jezero, Lovrenška jezera in Roglo ali Črni vrh in Kope, so še lepše, če lahko zvečer prenočite v manjšem penzionu, naslednji dan pa nadaljujete odkrivanje novih krajev. 

3. Dopust ali malo daljši oddih: Znova v Istro? Zakaj pa ne. Če spadate med tiste, ki morski del počitnic preživljajo samo streljaj čez mejo in se najbolje počutijo tam, kjer poznajo že vse kotičke in goste, jo boste tudi po »glavnem« (beri: najdaljšem) delu dopusta še kaj mahnili k vodi. Za nasvete, kam, smo prosili Veroniko Macarol, polovico ekipe Tina Mrak in Veronika Macarol Sailing Team, katere pokrovitelj smo tudi KD Skladi. Čeprav profesionalno sicer veliko časa preživi ob jadranju na vodi, sta ji za istrski oddih na kopnem ljuba predvsem Rovinj in Poreč.
 
ZMEREN POČITNIŠKI PROFIL
Če ta opis drži za vas, vam predlagamo, da pri načrtovanju počitnic preverite naslednje možnosti:

4. Enodnevni izlet: Gorski svet je čudovit, a raje, kot da bi si nadeli pohodniške čevlje ali celo čelado in v roke vzeli cepin, si ga ogledujete lagodno, od tam, do kamor vodi cesta. Ena najlepših na svetu pelje na Veliki Klek ali Grossglockner. Od osrednje Slovenije je oddaljena le dobrih 200 kilometrov. Vstanete zgodaj, si privoščite nepozabne poglede na visokogorje, zvečer pa že spite v domači postelji.

5. Dvodnevni potep: Glamping v dvoje? Za pare in za pare z otroki – ki ostanejo doma. Kdaj ste nazadnje pustili otroke doma in si privoščili razvajanje? Lokacij, na katerih ponujajo udobno bivanje za dva, razvajanje z bazenom, dobro hrano, masažo ali kombinacijo naštetega, je danes v Sloveniji več kot dovolj. TripAdvisor na primer kot najbolje ocenjena glampinga izpostavlja Glamping Ribno nedaleč od Blejskega jezera in Eko resort ob vznožju Velike planine. 

6. Dopust ali malo daljši oddih: Dalmacija. Čeprav je južni del hrvaške obale tudi letos oblegan in se tja zlivajo turisti z vsega sveta, imamo Slovenci nekaj prednosti. Za začetek se tja lahko odpeljemo med tednom ali ob urah, ko prometa ni veliko (da, avtocesta Zagreb–Split je tudi julija in avgusta zvečer lahko prazna), poznamo pa tudi kotičke, do katerih reke turistov ne romajo. Naš predlog: Mljet. Britanski The Daily Telegraph je otok poimenoval »zeleni pobeg pred poletno gnečo v Dubrovniku« in mir, ki ga tudi v sezoni lahko začutite na primer na plaži Saplunara, to trditev potrjuje.

Mljet Foto Internet
Mljet Foto Internet


DINAMIČEN POČITNIŠKI PROFIL


 
Vas te značilnosti odlično opisujejo? Potem ne spreglejte teh predlogov za dopust:
 
7. Enodnevni izlet: Ste za malo plezanja? Če samo lepi pogledi na ne pretežki pohodni turi (na primer na Malo Mojstrovko z Vršiča) niso dovolj, je tu vedno še plezanje. Ferati (oglejte si video) v Mojstrani (ena zahtevnejša, ena lažja) sta primerno zavarovani, kar pa ne pomeni, da ne boste okusili svojega odmerka adrenalina. Izziva se lahko lotite, tudi če v plezanju še niste vešči, ste pa dovolj pogumni in nimate vrtoglavice.
 
8. Dvodnevni potep: skok v metropolo. Vožnja vas ne utruja, tudi 400 ali 500 kilometrov pa vam ne predstavlja večjega izziva? V tem krogu lahko najdete navdih za hiter pobeg in odkrivanje kulturnih znamenitosti, koncertov in drugih dogodkov ali novih kulinaričnih okusov. Verona, Dunaj, München: kam boste skočili prihodnjič? Če se boste odločili za prvo, Veronika Macarol predlaga še obisk Gardskega jezera, od koder ima tudi sama lepe spomine na jadranje: adrenalin lahko sproščate ob vodnih športih ali se vzpnete na bližnje hribe, od koder je čudovit pogled na jezero.
 
9. Dopust ali malo daljši oddih: Če imate radi destinacije, s katerih se – tudi če bi tako hoteli vi ali vaša služba – ne morete vrniti domov v dveh urah, jo boste najbrž samostojno in brez vnaprejšnjega natančnega načrta mahnili malo dlje. Če vas mika pustolovščina z avtom, ko na poti spontano raziskujete mesta in pokrajine, lahko uberete tudi lanskoletne poti Veronike Macarol proti Črni gori in si tam privoščite kajtanje. Na poti pa po njenem priporočilu obiščete še Mostar in slap Kravica.

Slap Kravica Foto Internet
Slap Kravica Foto Internet


ŠE NIMATE ODGOVORA?
 
Včasih vas pri načrtovanju oddiha ovirajo delovne obveznosti, drugič finance, tretjič pa preprosto ne najdete navdiha ali pa časa in primernega vremena. Zato je tu vsakič še druga možnost ...
 
10. Prihranite in začnite varčevati.
Vemo, ni preprosto razmišljati o varčevanju, ko vsi drugi na Instagramu objavljajo slike »z lepšega«. A že z manjšimi mesečnimi zneski lahko začnete varčevati, med drugim tudi za sanjski dopust v prihodnosti.