Danes je svetovni dan dostojnega dela

V Sloveniji je nadpovprečen delež neprostovoljno zaposlenih za določen čas.
Fotografija: Dostojno delo pomeni tudi dostojno plačilo za delo. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Dostojno delo pomeni tudi dostojno plačilo za delo. Foto Shutterstock

Letošnji svetovni dan dostojnega dela, ki ga obeležujemo prav danes, se osredotoča na pravico do minimalne plače in višje plačilo za delo. Poleg tega se po ojasnilu statistikov pod dostojno delo razume še: priložnost za delo s poštenim dohodkom, varnost na delovnem mestu, socialno varstvo za posameznike in družine, možnost za osebni razvoj in socialne vključenosti, svoboda izražanja skrbi in težav pri delu ter sodelovanje pri odločitvah, povezanih z življenjem delavcev, in enake možnosti za vse.

Ob tej priložnosti statistiki merijo uresničevanje postavljenih ciljev z mednarodno primerljivimi kazalniki. Tako je bila po stopnji delovne aktivnosti Slovenija leta 2017 s 73,4 odstotka nad povprečjem EU, po stopnji dolgotrajne brezposelnosti pa s 3,1 odstotka rahlo pod povprečjem EU. Pod dostojno delo razumemo tudi čim manjši delež delovno aktivnih, ki živijo pod pragom tveganja revščine. V Sloveniji jih je bilo leta 2016 6,1 odstotka, kar je precej manj kot v Evropi. Najslabše se v tem pogledu godi Romunom, najbolje pa Čehom.

V Sloveniji je bilo lani med zaposlenimi 9,4 odstotka takih, ki so bili neprostovoljno zaposleni za določen čas. To je bilo precej nad evropskim povprečjem (7,8 odstotka). Največji delež je imela Španija, najnižjega Estonija.

Komentarji: