Dovoljenje prek portala e-VEM

Novost prinaša pomembne prihranke v času in denarju za vlagatelje in upravne enote.
Fotografija: e-VEM za lažjo zaposlitev znanstvenikov. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
e-VEM za lažjo zaposlitev znanstvenikov. Foto Uroš Hočevar

Vlada predstavlja novost, ki bo omogočila hitrejše in manj zapleteno zaposlovanje tujcev s posebnimi znanji, ki jih čaka zaposlitev pri vnaprej znanem delodajalcu (npr. visoko tehnološka podjetja). Podjetja od sredine tega tedna lahko prek portala e-VEM (portala SPOT) vlagajo elektronske vloge za pridobitev biometričnega dovoljenja za prebivanje in delo na področju raziskav in visokega šolstva. To prinaša pomembne prihranke v času in denarju za vlagatelje in upravne enote.

Prošnje lahko v elektronski obliki vlagajo gospodarske družbe, samostojni podjetniki, raziskovalne organizacije in visokošolski zavodi, ki skladno z zakonom o tujcih ne potrebujejo pooblastila tujca, ne pa tudi tujci sami. Vlagatelji bodo lahko prek portala spremljali status oddane prošnje.

Omenjeno storitev so razvili v okviru akcijskega načrta vlade »Slovenija – dežela zagonskih podjetij (startupov)«, projekta eBDP, ki zajema digitalizacijo postopkov, vezanih na zaposlovanje tujcev, in pripravo elektronske vloge za pridobitev biometričnega dovoljenja za prebivanje in delo.

Komentarji: