Izšel je nov e-učbenik Slikovno programiranje

Nujen je, ker je večina slovenskih otrok računalniško nepismenih.
Fotografija: Izšel je nov e-učbenik o programiranju. FOTO Arhiv izdajatelja
Odpri galerijo
Izšel je nov e-učbenik o programiranju. FOTO Arhiv izdajatelja

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko so izdali poseben brezplačni e-učbenik Slikovno programiranje. Namenjen je osnovnošolcem, srednješolcem in učiteljem. Napisan je za začetnike; uči jih programiranja v programskem jeziku Blockly, kjer je postopek uporabe relativno preprost in minimaliziran.

Tak učbenik je bil potreben zaradi nepoznavanja osnov računalništva med slovenskimi najstniki. V osnovnih šolah je to praviloma le izbirni predmet. Pri slovenščini bi se morali naučiti osnov urejevalnikov besedil in preglednic, a pogosto pridejo v gimnazijo brez tega predznanja. In nato se v gimnaziji učijo teh osnov, namesto da bi se ukvarjali s programiranjem.

V Sloveniji smo bili v 90-ih letih vodilni na področju računalništva in informatike, danes pa je večina slovenskih otrok računalniško nepismenih. Sosedje so nas prehiteli, saj v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem z računalništvom pričnejo že v 5. in 6. razredu osnovne šole, enako pa je tudi v Srbiji in od letošnjega leta tudi na Poljskem. Novi e-učbenik je prosto dostopen na spletu.
 

Komentarji: