Karierno vprašanje: Če bi se mi ponudila priložnost, bi zamenjal službo. Kaj naj storim, da bodo to izvedeli tisti, za katere bi bil lahko zanimiv?

Jasen cilj nam pomaga, da si naredimo listo potencialnih zaposlovalcev. Ni ovire, da bi jih kontaktirali, poslali ponudbo in se dogovorili za sestanek.
Fotografija: Shutterstock Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock Foto Shutterstock

Povsem normalno je, da si ljudje zaželijo spremembo na kariernem področju. Vendar, če posameznik vsako leto odide drugam, to ni dobra referenca zanj, saj po nekaj kratkih menjavah ne bo več zanimiv za delodajalce. Delodajalec bo namreč presojal, ali se izplača vlagati v delavca, ki bo po vsej verjetnosti zelo hitro odšel. Menjava službe vsakih nekaj let pa je povsem normalen proces.

Če posameznik ne vidi več izzivov v obstoječem podjetju, oziroma želi zamenjati delovno okolje ker mu ne ustreza kultura podjetja ali ker so odnosi med sodelavci preveč negativno nastrojeni, je čas, da začne razmišljati o novih izzivih.


S ciljem do potencialnih delodajalcev


A menjava delodajalca naj bo premišljena poteza. Izjemno pomembno je, da si zastavimo svoj karierni in osebni cilj, nato pa presojamo, na kakšen način ga lahko dosežemo. Šele ko imamo jasno zastavljen cilj, lahko bolj jasno vemo, kakšne poslovne izzive in kakšno delo si želimo. V skladu s postavljenimi cilji potem tudi iščemo primerno delovno mesto, ki nas bo izpolnjevalo in nam omogočalo doseganje kariernih ciljev.

Jasen cilj nam tudi pomaga, da si naredimo listo potencialnih zaposlovalcev. Ne vidim ovire, da bi jih potem tudi kontaktirali, poslali ponudbo in se dogovorili za sestanek – razgovor. To je proaktiven način iskanja nove zaposlitve, kadar je posameznik odločen, da zamenja delodajalca.

Lahko pa se vpišemo tudi v bazo iskalcev zaposlitve, kar je po moji oceni bolj pasiven način iskanja zaposlitve. Te baze so ponavadi dokaj velike in verjetnost, da nas bo prepoznal pravi, za nas zanimivi delodajalec, je manjša.

Andreja Samec Kodeerman Foto osebni arhiv
Andreja Samec Kodeerman Foto osebni arhiv


Za deficitarne kadre na trgu je smiselno, da se osebno obrnejo na agencijo, ki se ukvarja s headhuntingom. Pri tem se je treba zavedati, da tam potrebujejo kandidate, ki imajo resen namen zamenjati zaposlitev. Zelo pomembno je, da jasno izrazimo svoja pričakovanja. Pristop, ki ga uporabljajo tako imenovani lovci na glave je seveda zanimiv tudi za vse ostale (nedeficitarne) poklice, je pa verjetnost zaposlitve pri novem delodajalcu nekoliko manjša, saj je manj razpisanih delovnih mest, v bazi pa večje število kandidatov.

Iskanje nove zaposlitve prek družbenih omrežij je povsem običajen in pogost pristop. Seveda pa se posameznik v tem primeru mora izpostaviti kot iskalec zaposlitve, kar pa bi lahko bilo neprijetno, če bi za to izvedel delodajalec. Ta kanal po navadi uporabljajo brezposelni in osebe, ki se z delodajalcem v naprej dogovorijo o prekinitvi delovnega razmerja.


Korektno od delodajalca in sodelavcev


Seveda ne moremo dati vseh iskalce v isti koš, saj so na trgu velike razlike med deficitarnimi in nedeficitarnimi poklici. Delavci z deficitarnim poklicem lahko zelo hitro zamenjajo delodajalca, prav tako jih ni toliko strah nezaposljivosti. Delavci z nedeficitarnim poklicem pa imajo večje izzive. Služb zanje je manj, prednost pa imajo predvsem delavci z dobrimi kompetencami in osebe, ki so strokovno usposobljene, pozitivno naravnane, zavzete in motivirane za premikanje meja.

Iskanje nove zaposlitve je pomembna življenjska odločitev. Ali bo to izpeljal na diskreten način ali pa javno, mora biti njegova odločitev. Vsekakor pa je pomembno, da izvede menjavo korektno do delodajalca in tudi sodelavcev, ki bodo morda morali prevzeti del odgovornosti in nalog.

Komentarji: