Karierno vprašanje: Kdaj potrebujem mentorja, kako naj izberem ustreznega in kje naj ga iščem?

Mentorski odnos je pogosto temelj naše profesionalne in osebnostne rasti, ki lahko zgolj dopolnjuje formalno izobraževanje.
Fotografija: Če človeka, ki si ga želite za mentorja, nagovorite z jasnim ciljem, je možnost, da vas bo sprejel, velika. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Če človeka, ki si ga želite za mentorja, nagovorite z jasnim ciljem, je možnost, da vas bo sprejel, velika. FOTO: Shutterstock

Vsi imamo v življenju mentorje, čeprav se tega pogosto ne zavedamo. Imamo kakšnega človeka, na katerega se obrnemo za nasvet, mnenje? Takšen človek ima zagotovo velik vpliv na nas in naše odločitve. Poln potencial mentorstva pa lahko izkoristimo šele, ko se zavestno spustimo v takšen odnos.

V zadnjem času je mentorstvo dobilo toliko večji pomen, ker ponuja možnosti povezovanja, pridobivanja strokovnega znanja in usvajanja mehkih veščin na neortodoksen način. Ne glede na naš socialni status je mentorstvo orodje, ki ponuja enakovredne možnosti za pridobivanje spretnosti in veščin.


Kdaj je čas za mentorja?


Zdaj. Mentor ni nekdo, ki ga pokličemo zgolj, ko se nam zatakne na poklicni poti. Večina mentorskih odnosov se res začne zaradi stiske na karierni poti, vendar se razvije v mnogo več kot to. Pogosto pomeni podporo na vseh področjih našega življenja. To nikakor ne pomeni, da bo mentor sprejemal odločitve namesto nas, ampak da nas podpira in nam svetuje. Končne odločitve vedno sprejemamo sami in smo tudi odgovorni zanje ter nosimo posledice.

Mentorski odnos je pogosto temelj naše profesionalne in osebnostne rasti, ki lahko zgolj dopolnjuje formalno izobraževanje. Preden vstopimo v mentorski odnos, je dobro, da vemo, na katerem področju potrebujemo dodatno podporo. Temu ustrezno izberimo pravo osebo. Nekdo, ki je strokovnjak za izdelavo produktov, ni najboljša izbira, če si želimo doseči rast v prodaji. Če sprejmemo nepremišljeno odločitev, bosta na koncu nezadovoljna oba – tako vi kot vaš mentor.


Brez strahu do kogarkoli


Najprej se vprašajmo, zakaj ga sploh potrebujemo, nato določimo cilj sodelovanja. Si želimo podporo pri osebnostni rasti ali strokovno vodenje? Glede na to poiščemo primerno osebo. Mogoče je to kdo, ki je že v naši bližini? Nekdo, ki je že dosegel to, za kar si sami prizadevamo? Ni nujno, da so mentorji izjemno uspešni posamezniki, lahko so to ljudje, katerih dosežke spoštujemo.

Če ne najdemo primernega človeka v neposredni okolici, lahko mentorja poiščemo s pomočjo platforme mentorstvo.si, kjer si s seznama izberemo ustrezno osebo. Seveda pa platforma ni edini način. V Sloveniji delujejo različne organizacije, ki se ukvarjajo z razvojem mentorstva (predvsem med mladimi).

Manja Munda FOTO: osebni arhiv
Manja Munda FOTO: osebni arhiv


V današnjem svetu pogosto ne iščemo dovolj aktivno priložnosti za svojo rast in ravno pri mentorstvu se to najlepše izrazi. Marsikdaj si želimo, da bi nam nekdo pomagal z nasveti in vprašanji, velikokrat celo vemo, kdo bi bil najprimernejši, vendar si ne upamo prvi navezati stika. Popolnoma razumljiv je strah pred zavrnitvijo, vendar je odveč. Mentorski odnos koristi obema. Zato tudi uspešni posamezniki oziroma podjetniki radi opravljajo to vlogo. Skozi odnos dobijo sveže ideje in kritičen pogled na svojo pot. Ne prestrašimo se nazivov in neto vrednosti posameznika. Samo pristopiti je treba in vprašati za podporo. Če morda dobite odklonilen odgovor, ga ne vzemite osebno in poskusite znova z drugim primernim kandidatom.


Kdo je dober mentor?


Uspešni mentorji so tisti, ki vedo, zakaj se zapletajo v take odnose, vlogo opravljajo brezplačno in imajo eno skupno lastnost: želijo pomagati drugim. To so pogosto ljudje, ki že nesebično vračajo družbi tudi na druge načine. Hkrati pa so uspešni mentorji tisti, ki nesebično delijo svoje izkušnje in znanje, pridobljene z dolgotrajno prakso.

Z veseljem si vzamejo čas za vas, ker verjamejo, da se tudi oni lahko nekaj naučijo. Pogosto so sami imeli mentorje, zato razumejo globino, namen in cilj takšnega odnosa.


S ciljem na kavo


Kava z mentorjem ni enaka kavi z najboljšo prijateljico. Mentorji so večinoma zelo zaposleni ljudje, ki nimajo veliko prostega časa. Zato cenite dogovorjene termine in se jih držite. Na mentorski kavi poskusite dobiti čim več informacij, nasvetov in odgovorov.

Na pogovor se dobro pripravite. Če je treba, si zapišite svoja vprašanja, misli in ideje. Jasno povejte, pri čem potrebujete podporo mentorja, in navedite način pomoči (pogovor, povezava, nasvet). Ciljna naravnanost bo omogočila, da bo odnos živel daljše obdobje. Mentor bo vedel, kaj je njegov namen, vi pa boste iz odnosa pridobili točno to, zaradi česar ste vanj stopili. Mentorska povezava je sožitje, ki omogoča prenos znanja med udeležencema in spodbuja njuno rast.

Komentarji: