Skrbijo za dobro počutje in karierni razvoj zaposlenih

Mentorstvo v Cosylabu: imajo skoraj 30 mentorjev, nekateri skrbijo tudi za deset sodelavcev. Posebej veseli so tistih z vodstvenim potencialom.
Fotografija: Tehnično močne kadre z željo po vodenju v Cosylabu izurijo v mentorje, dobijo svojo ekipo in skupaj delajo na določenem tehnološkem področju. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Tehnično močne kadre z željo po vodenju v Cosylabu izurijo v mentorje, dobijo svojo ekipo in skupaj delajo na določenem tehnološkem področju. FOTO: Shutterstock

V slovenskem tehnološkem podjetju Cosylab imajo nehierarhično strukturo in skrbijo za karierne poti vsakega zaposlenega, tako zaposleni lahko delajo tisto, kar jih najbolj veseli in so potem na področju, kjer delajo, tudi zelo uspešni. K temu pa pripomore tudi dobro razvit sistem mentorstva.

V Cosylabu pa mentorjev nimajo samo študentje, s katerimi veliko sodelujejo, temveč vsi zaposleni, je povedal magister elektrotehnike Marko Sitar, ki v podjetju skrbi tudi za kadre. Glede kadrov so v Cosylabu namreč dolgoročno usmerjeni, želijo si čim daljšega sodelovanja, tudi s študenti, zato študentje svoje delo načrtujejo skupaj z mentorji, ki skrbijo za prilagoditev dela študijskim obveznostim in študentom redno svetujejo, predvsem, če se pojavi kakšna težava, ki je ne znajo sami rešiti.


Tehnično močne kadre izurijo v mentorje


Svojega mentorja imajo vsi zaposleni, razen direktorja, ki se vsak mesec sestane z upravnim odborom, kjer razdelajo vsa odprta vprašanja. Trenutno imajo skoraj 30 mentorjev, vsak skrbi tudi za do deset zaposlenih, odvisno od njegove izkušenosti. Mentorji skrbijo za dobro počutje zaposlenih, za njihovo karierno pot, rast in razvoj, da delajo v projektih, ki jih zanimajo in motivirajo. Tehnično močni kadri z željo po vodenju so v Cosylabu zelo zaželjeni. Takšne izurijo v mentorje, ki dobijo svojo ekipo in skupaj delajo na določenem tehnološkem področju, razlaga Sitar. 

Kot pravi, so potrebe po mentoriranju vsak dan večje, saj podjetje hitro raste, zato želijo že zelo mlade zaposlene, ki kažejo vodstveni potencial, izuriti v mentorje: "Ker pa je mentorstvo tako tehnično kot netehnično zelo zahtevno in mentorji s tem dobijo zelo veliko odgovornost, sam proces traja približno dve do tri leta. Bodoči mentorji gredo skozi več vodstvenih izobraževanj, tako zunanjih kot notranjih, znanje pa prenašajo tudi starejši mentorji. Tako lahko tudi mladi prevzamejo veliko odgovornost že zelo zgodaj v svoji karieri." 


Znanje se širi ves čas


Sicer pa se v Cosylabu vsi kandidati že takoj na začetku začnejo učiti. Ker imajo kompleksne projekte, vsak kandidat začne svoje delo na Cosylab akademiji in gre skozi dvotedenski proces, sestavljen iz več nalog. Pri tem mu pomaga mentor, ki skrbi za učenje, preveri, če se vklopi v ekipo, če je z delom zadovoljen, tako kandidatu pomaga ugotoviti, če je delo zanj ustrezno. Tako lahko nekateri že zelo hitro začnejo sodelovati pri manjših projektih. Sicer pa je v Cosylabu proces dela tak, da je tudi pozneje potrebno nenehno izobraževanje. Veliko imajo internih izobraževanj, vsak četrtek na primer predstavijo znanja, pridobljena na določenem projektu, ki bodo morda prišla prav tudi pri drugih projektih, tako poskrbijo, da se znanje ves čas širi. Redno pa spodbujajo tudi zunanja izobraževanja.
 

Komentarji: