Slovenija bo dobila Inženirko leta

Odprt je razpis za prvi izbor, katerega namen je popularizacija tega poklica med ženskami.
Fotografija: V Sloveniji se za inženirske poklice odloča tretjina žensk. Foto Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji se za inženirske poklice odloča tretjina žensk. Foto Jože Suhadolnik/Delo

Bliža se prvi slovenski izbor Inženirka leta 2018. Izbor, ki ga soorganizirajo IRT3000, družba Mediade ter partnerji, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Z izborom bodo javnosti vsako leto predstavili deset zanimivih inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo ali opogumijo za odločitev o vpisu na inženirski študij ali poklicno pot.

V Evropi je na študijih STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. Med glavnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe.

Pri izboru za Inženirko leta je v ospredju doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. Izbor ni osredotočen na dosežke posameznic, ampak temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Organizacije in posamezniki lahko prijavijo kandidatke do 15. oktobra. O izboru bodo soodločali nominiranke, mediji, dijakinje srednjih šol in predstavniki organizatorja.
 

Komentarji: