Tatuji so dovoljeni – če so pokriti

Podjetja tudi prek zunanjega videza zaposlenih kažejo svojo podobo. Natančna navodila imajo v policiji, UKC in v hotelu Kempinski Palace Portorož.
Fotografija: Nekatera podjetja zahtevajo, da imajo zaposleni na delovnem mestu tetovaže pokrite z oblačili. Nekateri zahtevajo tudi spete lase. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Nekatera podjetja zahtevajo, da imajo zaposleni na delovnem mestu tetovaže pokrite z oblačili. Nekateri zahtevajo tudi spete lase. Foto Shutterstock

Delodajalec si na zaposlitvenem razgovoru v nekaj sekundah ustvari mnenje o kandidatu na podlagi njegovega videza. Po nekaterih raziskavah večina raje sklepa posle z lepo oblečenimi. Koliko pozornosti kadroviki namenjajo videzu kandidata in kaj jih zmoti? Koliko so naklonjeni tetovažam, pirsingom in dolgim bradam med zaposlenimi? Kakšna pravila morajo upoštevati zaposleni, smo preverili pri petih izbranih delodajalcih.
 

Petrol: pričakovanja odvisna od delovnega mesta


Urejenost kandidatov, ki pridejo na razgovor, je pomembna, vendar ni odločilna pri izboru novih sodelavcev, poudarja direktor korporativnega komuniciranja v Petrolu Aleksander Salkič. »Bolj kot to nam je pomembno, da je kandidat pristen, da se predstavi takšen, kakršen je, saj uvodna predstavitev v drugačni luči pozneje prinese težave. S poslikavami telesa in pirsingi načeloma nimamo težav, je pa to odvisno od delovnega mesta. Enako velja tudi pri garderobi,« je zapisal. Zaposlenim na bencinskih servisih in tehničnemu osebju (skladiščniki, vzdrževalci itd.) priskrbijo uniforme, sicer pa kodeksa oblačenja v podjetju nimajo.
 

Krka: o zunanjem videzu že na uvajalnem seminarju


Pri Krki novo zaposlene pri nastopu na delovnem mestu seznanijo s poslovnim bontonom na uvajalnem seminarju, v katerega je vključen tudi zunanji videz, o njem prav tako svetujejo na izobraževanjih in tečajih. »Nasvete in priporočila kulturnega vedenja in poslovnega oblačenja smo prvič pripravili leta 2005, vsako leto jih dopolnjujemo. Lani smo izdali tudi knjižico o poslovnem bontonu za vse zaposlene,« so razkrili pri službi za odnose z javnostmi.

Opazujejo tudi videz kandidatov na razgovorih: »S primerno, čisto in urejeno obleko pokažejo odnos do sebe in drugih.« Podjetje želi tudi prek zaposlenih kazati urejeno podobo; z neformalnimi poslovnimi oblačili in formalnimi poslovnimi za izbrane priložnosti. Tetovirani deli telesa naj bi bili v celoti pokriti, lasje, brki in brada urejeni. Zaposleni v proizvodnji pa morajo v skladu s Krkinim certifikatom ob vstopu v čiste proizvodne prostore in v strožje klasificirane odstraniti ličila in nakit ter uporabiti predpisano varovalno opremo (kapa, maska, rokavice, očala ...).
 

Kempinski: lasje in nohti samo naravnih barv


Ko gre za zunanji videz, morajo zaposleni pri Kempinski Palace Portorož slediti standardom, ki temeljijo na etiki urejenega poslovnega oblačenja. »Urejen videz se kaže z urejeno pričesko brez nenaravnih barv (ženske v operativnih oddelkih imajo spete lase, moški so sveže pobriti oziroma imajo vsak dan urejene brke in brado), urejenimi nohti v naravnih barvah, zmernim ličenjem, elegantnimi zaprtimi, urejenimi črnimi čevlji in diskretno uporabo parfumov. Pretirana uporaba nakita ni dovoljena,« je naštela Petra Zierer.

Tetovaže na vidnih mestih niso dovoljene, morajo biti zakrite, prav tako niso dovoljeni kavbojke in odprti čevlji. Pravila so za vse enaka, tako za operativni del hotela kakor za poslovni. »Razlika je le v tem, da gre pri operativnih oddelkih za uniformirano osebje, pri poslovnem delu pa imajo zaposleni nekaj več svobode pri izbiri oblačil, a kljub temu morajo slediti zastavljenim standardom verige,« je opozorila. Uniforme priskrbi hotel, ki poskrbi tudi za njihovo čiščenje in vzdrževanje.
 

Policija: pravila določa zakon


Zelo podrobno so pravila o garderobi in zunanjem videzu urejena v policiji, določa jih zakon o organiziranosti in delu. »Uniformirani policisti ne smejo nositi nakita, okrasov in drugih dodatkov, ki bi jih lahko ovirali pri delu, s katerimi bi lahko koga poškodovali ali pa bi le kvarili videz uniforme. Prav tako ne smejo imeti na vidnem mestu tetovaž,« je pravila opisal predstavnik za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. Oblačila, obutev in nakit morajo biti primerni tudi nalogam, ki jih opravljajo neuniformirani policisti; za nekatera delovna mesta je zagotovljena civilna službena obleka. Za ostale uslužbence (strokovna tehnična služba) ni posebnih predpisov glede videza. V skladu s pravili policije nadrejeni opozorijo zaposlene na morebitno neustrezno urejenost in opremljenost za opravljanje nalog. Če takoj ne odpravijo pomanjkljivosti, se jim delo lahko prepove.
 

UKC: tiha obutev, speti lasje


Zaradi neposrednega stika z bolniki, biološkim materialom, aparati in stroji imajo točno določena tovrstna pravila tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Zaščitne delovne obleke in uniforme so nujne. Halja mora biti zapeta. Primerna obutev je z zaščitenimi prsti in peto, ki ne drsi, je tiha pri hoji in je iz materialov, ki se lahko čistijo. Nošenje prstanov in nakita ni dovoljeno. Nohti morajo biti kratki in urejeni, lak nevsiljive barve, umetni niso dovoljeni. Dolgi lasje morajo biti speti, na tistih delovnih mestih, kjer se zahteva zaščitna maska, morajo biti brada in brki pristriženi, da lahko pravilno namestijo masko. Tetovaže in pirsingi na vidnih mestih niso zaželeni.
 

Komentarji: