UL pridobila petletni projekt Compete

Vzpostavili bodo center za mikroprocesno inženirstvo in tehnologijo
Fotografija: Univerza v Ljubljani je dobila pomemben mednarodni projekt. Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Univerza v Ljubljani je dobila pomemben mednarodni projekt. Foto Jure Eržen/Delo

Univerza v Ljubljani je v okviru razpisa Evropskega raziskovalnega prostora ERA Chair pridobila 2,5 milijona evrov vreden petletni projekt Compete za ustanovitev centra za mikroprocesno inženirstvo in tehnologijo, ki ga je razpisala evropska komisija. Gre za interdisciplinarni projekt petih fakultet z ambicijo, da novi center postane vodilni te vrste v Evropi z močnimi industrijskimi povezavami.

»Pri delu nameravamo sodelovati s številnimi mednarodno uveljavljenimi institucijami, med drugimi z ETH Zürich, Univerzo v Tokiu in Univerzo Oregon State, ter vključevati druge članice Univerze v Ljubljani in znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji. S povezovanjem laboratorijev, ki se že ukvarjajo z mikrofluidiko ali pa v njej vidijo priložnosti za nove znanstvene in tehnološke izzive,  želimo premostiti razdrobljenost raziskav in opreme ter ustvarjati nova znanja na številnih družbeno pomembnih področjih. Posebno pozornost bomo namenili povezovanju z industrijskimi partnerji, ki so nam že ob prijavi podali številna pisma podpore. Na ta način želimo ključno prispevati k uresničitvi ciljev nacionalne strategije pametne specializacije, pa tudi razvojne strategije Univerze v Ljubljani, ki poudarja pomen odličnosti, internacionalizacije ter interdisciplinarnosti raziskav in študija,« je povedala vodja projekta, prof. dr. Polona Žnidaršič Plazl.

Program bo vseboval mednarodne delavnice ter izmenjavo strokovnjakov in študentov z vodilnimi tujimi raziskovalnimi ustanovami. Obetajo se nova delovna mesta za mlade doktorande in podoktorske sodelavce. Ti naj bi postali vodilni strokovnjaki za mikroprocesne tehnologije in razvoj mikrofluidnih naprav za trajnostno naravnano proizvodnjo snovi, izboljšanje zdravja, živil in kakovosti okolja.
 

Komentarji: