V pomoč beguncem na trgu dela

Nov razpis za financiranje usposabljanja oseb s priznano mednarodno zaščito se odpre konec novembra.
Fotografija: V usposabljanje naj bi se v letu dni po oceni vključilo kakih 33 oseb z mednarodno zaščito. FOTO Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V usposabljanje naj bi se v letu dni po oceni vključilo kakih 33 oseb z mednarodno zaščito. FOTO Jure Eržen/Delo

Delodajalci, ki želijo brezposelne osebe s priznano mednarodno zaščito usposabljati v svojem delovnem okolju, se lahko prijavijo na novo javno povabilo zavoda za zaposlovanje do 29. novembra 2019. Usposabljanje na delovnem mestu traja šest mesecev pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec, praviloma za polni delovni čas, a ne šteje v delovno razmerje.

Kandidati morajo pred tem z zavodom skleniti pogodbo o vključitvi v program in uspešno opraviti zdravniški pregled, na katerega jih napotijo delodajalci. Udeleženci usposabljanja so v tem času obvezno zavarovani v skladu z veljavno zakonodajo. Delodajalec dobi od zavoda povračilo stroškov v višini 250 evrov na udeleženca. Ti pa so upravičeni do dodatka za aktivnost v programu in dodatka za prevoz. Osebe z mednarodno zaščito, ki se udeležijo usposabljanja, si tako odprejo pot do delovne in družbene vključenosti in do boljših zaposlitvenih možnosti. Za leti 2018 in 2019 je na voljo 150.000 evrov, zavod pa predvideva vključitev kakih 33 oseb z mednarodno zaščito pri delodajalcih iz vse Slovenije.
 

Komentarji: