Z eksperimenti dijakom približujejo kemijo

Družba Basf je srednješolcem predstavila nov kemijski projekt Teens' Lab.
Fotografija: Teens' Lab podjetja Basf je navdušil dijake. Foto Arhiv Basf
Odpri galerijo
Teens' Lab podjetja Basf je navdušil dijake. Foto Arhiv Basf

Družba Basf je v septembru organizirala deset delavnic, s katerimi je dijakom predstavila nov kemijski projekt Teens' Lab. Z njim je želela pri dijakih spodbuditi zanimanje za naravoslovne znanosti in povezala kemijo in vsakdanje življenje. Ta projekt se že izvaja v Nemčiji, Ameriki in Španiji, za dijake in šole pa je brezplačen.

Projekt je bil dobro sprejet, saj je za šole zanimiv, ker sledi učnemu načrtu in dijakom omogoča spoznavanje snovi skozi prakso. Delavnic na kemijski fakulteti se je udeležilo več kot 250 srednješolcev iz različnih šol, med drugim z Gimnazije Poljane, Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazije Škofja Loka, Gimnazije Bežigrad in drugih, predvsem iz 1. in 2. letnikov. Trajale so po en dan, vodili so jih študentje fakultete za kemijo, pedagoške fakultete in fakultete za farmacijo.

Dijaki so izvajali eksperiment Labirint snovi, v katerem so spoznavali 16 neznanih snovi. Izvedli so 8 poskusov: fermentacija, plamenske reakcije, ugotavljanje videza, določanje gostote snovi, Benediktov test, topnost snovi v vodi, določanje pH vrednosti in izdelava stiropornih krogel. S pomočjo rezultatov so na koncu točno določili, katere snovi so analizirali.
 

Komentarji: