Za razgovor po oblačila v mamino omaro

Sogovornica je večkrat občutila, kako močni so predsodki delodajalcev do tistih, ki s svojim videzom izstopajo. Počuti se nesamozavestno.
Fotografija: Zaradi videza je dvakrat ostala brez dela. Fotografija je simbolična. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Zaradi videza je dvakrat ostala brez dela. Fotografija je simbolična. Foto Shutterstock

Kako močni so predsodki delodajalcev do tistih, ki s svojim videzom izstopajo iz množice, je večkrat občutila sogovornica Ginger. Zaradi svojega mračnega, gotskega sloga oblačenja in ličenja, pričeske, šestih uhanov po obrazu in petih tetovaž na roki. »Ljudje se bojimo neznanega,« ugotavlja.

Prav zaradi tega spoznanja si je pred vsakim razgovorom za službo odstranila uhane z obraza, pri mami si je izposodila oblačila: »Skrivala sem svojo pravo osebnost, ker sem vedela, da me nihče ne bo najel. Vendar pa sem omenila, da nosim uhane. Vselej je bilo nesprejemljivo. Ne razumem, zakaj je ta kos nakita takšen problem,« se sprašuje, vendar spoštuje zahteve delodajalcev.
 

Pri kolegicah vrsta, njen stol prazen


Zaradi videza je dvakrat ostala brez službe: v gostinstvu kot natakarica, v bolnišnici, kjer je spremljala bolnike. »V bolnišnici me je s tem, da tam ne delam več, seznanila sodelavka, saj mi niso upali pogledati v obraz.« Zmotile naj bi jih superge z vezalkami različnih barv. »Razumljivo je, da takšne izkušnje pustijo posledice. Zame so razgovori za službo nočna mora, počutim se nesamozavestno, ni prijetno,« je zaupala, da so odzivi in poteze delodajalcev povzročile stisko.

Sogovornica, ki pripravlja diplomo pri študiju angleščine, ukvarja pa se z ličenjem, je izkusila tudi delo na Švedskem. »V njihovi kulturi ni primerno, da komu kaj rečeš, stvari zadržijo zase. Ličila sem, delo sem dobivala na podlagi življenjepisa in izkušenj. Večkrat sem se znašla v neprijetnem položaju. Ko sem, denimo, še z dvema vizažistkama v zaodrju ličila na neki prireditvi, so me nekatere stranke, čeprav sem bila prosta, ignorirale in čakale, da jih bo prevzela katera od zasedenih kolegic, jaz pa sem stala ob praznem stolu. Morda jih je bilo strah, da jih bom spremenila v klovna, ne vem. No, verjetno so me vzeli, ker sem v tem, kar počnem, dobra, mar ne?« je opisala izkušnjo iz tujine.
 

Nadrejena zahtevala opravičilo zaradi videza


Najtežje ji je bilo na Škotskem, kjer je delala v prodajalni. »Povabili so nas na neformalno druženje v pisarni, da bi nazdravili novim službam. Naj pridemo v civilu, so dejali. To sem upoštevala, a dobila hladno prho. Glavna šefinja je moji svetovalki dejala, naj me odstrani iz družbe, češ, takšna se ne smem pojavljati, povrhu vsega pa, da se ji za tak videz moram opravičiti. Povsem me je razosebila, bilo je ponižujoče. Projekt, prek katerega so nas zaposlili, pa je poudarjal raznolikost,« je pripomnila.

Ni ji všeč, da družba v splošnem ljudi prepogosto sodi po videzu. »Odraščala sem ob glasbi Marilyna Mansona, všeč mi je mračen slog, pri meni niso težava samo uhani in tetovaže, ampak moj celoten videz, ki se ga ljudje očitno bojijo. Večina takšen izgled povezuje z drogo in konflikti – zame nič od tega ne drži. Me pa veseli, da vidim vse več zaposlenih z uhani in tetovažami. In upam, da bom to kdaj izkusila v svoji koži,« si je zaželela Ginger, ki se nadeja, da družbo postaja bolj odprta.
 

Komentarji: