Zaposlitveni utrip v Sloveniji se umirja

Delež zaposlovalcev v proizvodni dejavnosti se je od začetka leta zmanjšal za 15 odstotnih točk.
Fotografija: Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Foto Uroš Hočevar

Delodajalci v vseh panogah bodo v tretjem četrtletju zaposlovali, a zaposlitveni utrip se umirja. Neto rast zaposlovanja  v Sloveniji bo + 9 odstotkov, kaže mednarodna raziskava skupine Manpower. Največ priložnosti bo v dejavnosti transporta, logistike in komunikacij, kjer zaposlovanje napoveduje 14 odstotkov podjetij, ter v proizvodni dejavnosti, kjer jih bo kadre iskalo 11 odstotkov. Od začetka leta se je delež zaposlovalcev v tej panogi zmanjšal za 15 odstotnih ročk. Največja ponudba delovnih mest bo v osrednji regiji, kjer bo 15-odstotna rast zaposlovanja, ter v jugovzhodnem delu države (+11). V severovzhodni ter jugozahodni Sloveniji bo neto napoved zaposlovanja +5 odstotkov.

Še veliko več zaposlitvenih priložnosti kot v Sloveniji bodo imeli delavci na Madžarskem, kjer bo nove kadre iskalo skoraj vsako peto podjetje, na Hrvaškem celo vsako četrto (podatki za to državo niso sezonsko prilagojeni), več kot desetina tudi na Poljskem in Slovaškem. V Nemčiji bo v prihodnjem četrtletju neto rast zaposlovanja +8 odstotkov, v Švici in Franciji +5 odstotkov, Italija pa je edina država, kjer bo več podjetij odpuščalo delavce kot jih zaposlovalo: rast zaposlovanja bo -2 odstotka.

V primerjavi z enakim obdobjem lani še večjio rast zaposlovanja napovedujejo delodajalci v 56 odstotkih od 43 anketiranih držav, 28 odstotkov pa jih napoveduje manjšo rast.

Komentarji: