Praznik za ozaveščanje o pomenu gibanja

Šport želijo približati tudi tistim, ki ga spremljajo od daleč, in spomniti, da prek njega gradimo nacionalno identiteto.
Fotografija: Dan slovenskega športa naj spodbuja vrednote: biti telesno aktiven, uživati življenje in skrbeti za dobro počutje. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Dan slovenskega športa naj spodbuja vrednote: biti telesno aktiven, uživati življenje in skrbeti za dobro počutje. FOTO: Jure Eržen

Državni zbor je potrdil nov državni praznik, to je dan slovenskega športa. Prvič ga bomo obeležili 23. septembra, točno 20 let potem, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zaigrala slovenska himna v čast veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu. Kako lahko praznik pripomore k temu, da se delež odraslih, ki se v prostem času ukvarjajo s športom, še poveča?

»Praznik je posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu, s posebnim poudarkom, da ga vse Slovenke in Slovenci obeležijo s telesno dejavnostjo,« je ob potrditvi praznika poudaril Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS), ki je bil pobudnik novega državnega praznika.

čas športu in rekreaciji
čas športu in rekreacijiZakaj takšna iniciativa? »Redno ukvarjanje s športom ima dokazano pozitivne učinke na posameznikovo zdravje in na odnose med ljudmi. Pomeni preprosto potrebo po gibanju in željo, da svoje veselje in energijo delimo s prijatelji. Šport spodbuja razvoj pozitivnih vrednot in je dostopen vsem ljudem, zato si zasluži posebno pozornost in mesto v družbi.

Organizirani šport je pomembno gonilo razvoja in promocije športa ob hkratnem ohranjanju tradicije, varovanju vrednot ter osnovnih načel športnega udejstvovanja. Ima tudi nalogo, da poskrbi za ustrezno in varno okolje, v katerem se športne aktivnosti odvijajo pod strokovnim vodstvom na način, da vsak udeleženec dobi priložnost izpolniti svoj potencial oziroma cilje,« so pojasnili na OKS.

FOTO: Tomi Lombar
FOTO: Tomi Lombar


Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dodajajo, da je dan slovenskega športa posvečen zavedanju o pomembnosti telesne dejavnosti za zdravje ljudi. Na ta način želijo povečati ozaveščenost državljanov o pomenu vseh vidikov telesne aktivnosti, od zdravja do nacionalne identitete, ki se gradi prek športnih dogodkov.

»Obenem želimo ljudem približati vse oblike športnih aktivnosti tako, da bodo sprejeli in usvojili ukvarjanje s športom kot način življenja,« načrtujejo na ministrstvu, šport bi tudi radi približali vsem tistim, ki ga zdaj še spremljajo od daleč. »Želimo, da vsak državljan s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja in spozna številne pozitivne učinke športa,« so poudarili.
 

Priložnost za organizacije


Na dan slovenskega športa, ki obeležuje tudi datum prvih osvojenih zlatih olimpijskih kolajn za samostojno Slovenijo in zato predstavlja pomemben mejnik v zgodovini slovenskega športa in naroda nasploh, bodo potekale številne promocijske gibalne delavnice in predavanja o pomembnosti telesne dejavnosti, napovedujejo na ministrstvu.

»V šolah bodo ta dan posvetili telesni in športni dejavnosti z raznolikimi vsebinami, podjetja bomo spodbujali, da del dneva posvetijo vadbi na delovnem mestu, državljane pa k telesno dejavnemu preživljanju prostega časa in k ogledu športnih prireditev,« so našteli.

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen


Na OKS ocenjujejo, da lahko praznik za promocijo gibanja izkoristi cela vrsta organizacij, ki vključujejo vse starostne segmente prebivalstva. Poleg vrtcev, šol in fakultet tudi zdravstveni domovi, NIJZ, starejše prebivalce bodo nagovarjali tudi v sodelovanju z upokojenskimi organizacijami; občine, državni zbor, predsednik republike in seveda podjetja, kjer računajo na podporo gospodarske zbornice.

»Podjetja spodbujamo, da praznik obeležijo čim bolj športno, naj organizirajo posebne aktivne odmore za zaposlene, po možnostih naj omogočijo zgodnji odhod iz pisarne na športno aktivnost. Spodbujamo tudi udeležbo na športnih igrah zaposlenih ali drugih športnih dogodkih tudi v njihovi lastni organizaciji,« ponujajo nekaj idej podjetjem.

OKS bo v Ljubljani na Trgu republike organizirala osrednjo prireditev, v Novem mestu bodo izvedli športne igre zaposlenih (tekmovanje v petih olimpijskih športnih panogah), ki bodo letos šestič po vrsti – zaradi koronavirusa se bodo predvidoma začele jeseni – ekipe pa že vabijo, da se prijavijo. Na Bledu bo tudi dogodek v počastitev 20-letnice zlatih kolajn.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


Spomnili se bodo tudi začetka Evropskega tedna športa, ki se začenja prav 23. septembra, in ga je s podobnimi cilji, kot jih ima novi slovenski praznik, leta 2015 spodbudila evropska komisija. OKS je nacionalni koordinator te iniciative, ki poteka v vseh državah članicah EU ter tudi nekaterih drugih evropskih državah. Leta 2015 je bilo registriranih 7000 dogodkov, ki se jih je udeležilo pet milijonov ljudi, leta 2018 pa je bilo na 48.500 dogodkih 12 milijonov udeležencev.
 

Izkušnja podjetja


Za določena podjetja spodbujanje zaposlenih h gibanju in ponujanje možnosti za to ni nič novega. Med takšnimi je Skupina Triglav, kjer praznik vidijo kot dodatno potrditev, da v Sloveniji cenimo šport in smo športna država: »Spodbujamo zdrav življenjski slog in zdravo delovno okolje med vsemi zaposlenimi. Interne delavnice, izobraževanja, svetovanja ... potekajo vse leto.«Tudi sicer, pravijo, so tesno povezani s športom: »Tradicionalno velik poudarek namenjamo razvoju otroškega in mladinskega športa na lokalnih ravneh, podpiramo vrhunske slovenske športnike ter klube, smo tudi zvesti partner nekaterih nacionalnih športnih organizacij, mednarodnih dogodkov, razvojnih programov …

V okviru projekta Mladi upi na individualni ravni spodbujamo mlade nadarjene posameznike tudi iz vrst športnikov, in da bi k zdravemu (in posledično varnemu) življenjskemu slogu spodbudili čim večje število ljudi, že od leta 2012 organiziramo Triglav tek

Preberite še:

Komentarji: