Zdravje mladih športnikov bo pod večjim nadzorom

Novi pravilnik, ki bo začel veljati v letu dni, registriranim športnikom do 19. leta v panogah z večjimi obremenitvami omogoča dodatne preventivne preglede.
Fotografija: Otroci in mladostniki s statusom registriranega športnika bodo imeli pravico do preventivnega zdravstvenega pregleda v sedmem razredu osnovne šole. FOTO: Oste Bakal/Slovenske novice
Odpri galerijo
Otroci in mladostniki s statusom registriranega športnika bodo imeli pravico do preventivnega zdravstvenega pregleda v sedmem razredu osnovne šole. FOTO: Oste Bakal/Slovenske novice

Minister za zdravje Janez Poklukar je podpisal spremembe pravilnika o preventivnih zdravstvenih pregledih za otroke in mladostnike do 19. leta, ki prinaša spremembe tudi za mlade registrirane športnike, ki tekmujejo v panogah z večjimi telesnimi obremenitvami. Država jim bo v skladu s pravilnikom, ki bo uveljavljen v letu dni, zagotavljala dodatne zdravniške preglede, so sporočili z Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Ta že več let poziva državo, naj zagotovi preventivno zdravstveno varstvo za registrirane športnike.

image_alt
Samo dober trening in ustrezna prehrana prinašata rezultat


Pravilnik, ki zdaj čaka na objavo v uradnem listu, otrokom in mladostnikom s statusom registriranega športnika zagotavlja pravico do preventivnega pregleda v sedmem razredu osnovne šole. V panogah, kjer status lahko pridobijo mladi v starosti od deset od 12 let, imajo pravico do dveh preventivnih pregledov. Prvi preventivni pregled se bo opravil v petem razredu osnovne šole, drugi pa v sedmem razredu.

Če se bo mladostnik prvič registriral po dopolnjenem 13. letu starosti, bo imel pravico do preventivnega pregleda ob registraciji.

image_alt
Priložnost za napredek je tudi v času brez skupnih treningov


Pravilnik omogoča tudi kontrolni preventivni pregled registriranega športnika. In sicer bo lahko predlog za to podal zdravnik, ki bo opravil preventivni pregled, če bo ocenil, da je smiselno spremljati morebitne odklone v njegovem zdravstvenem stanju, ki bi bili posledica njegovega športnega udejstvovanja, ali pa bi lahko vplivali na športno udejstvovanje.
 

Rešiti še vprašanje financiranja


Kot so ocenili na OKS, sprejetje pravilnika pomeni konkretno dodano vrednost in pravi korak pri zdravstvenem nadzoru mladih športnikov, ki imajo večje telesne obremenitve od sovrstnikov. Ob tem pa so poudarili, da je spremembe treba uveljaviti tudi v pogojih, ki določajo financiranje zdravstvenih storitev, »s čimer se nadejamo tudi dodatnih timov za izvajanje preventivnih zdravstvenih pregledov kategoriziranih športnikov, ki še vedno niso dostopni za vse vrhunske športnike«, so sporočili iz OKS.

image_alt
Virtualno spremljanje nepozabnih športnih doživetij


Seznam športnih panog bo objavljen na spletni strani OKS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, piše v pravilniku, otroka pa bodo na pregled lahko prijavili starši/skrbniki ali klub na podlagi predhodnega pisnega soglasja staršev/skrbnikov. Storitev bodo opravljali timi zdravnikov z izkušnjami s področja medicine športa, njihov seznam bo objavljen na spletni strani programa preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov ZDAJ. Vsebina pregleda bo odvisna od zahtev in obremenitev športa.

FOTO: Matjaž Vreča/Delo
FOTO: Matjaž Vreča/Delo

Preberite še:

Komentarji: