Slovenci odhajajo v tujino

Na Euresove svetovalce se je zaradi iskanja zaposlitve v tujini lani obrnilo 14.000 ljudi. Raziskovanje možnosti v Dubaju.
Objavljeno
09. maj 2013 15.25
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

»Po odprtju trga dela v Avstriji in Nemčiji se je povečalo povpraševanje po možnostih zaposlitve v Avstriji, zlasti v obmejnih regijah, in v Nemčiji, kjer zaposlujejo tujce zelo ciljno, denimo, v tehnologiji, zdravstvu, hotelirstvu … Iskalci sprašujejo tudi po službah v Skandinaviji in Angliji, zunaj Evrope pa v Avstraliji, Kanadi in na Novi Zelandiji,« je povedala Valerija Okorn iz Euresa.

Struktura iskalcev zaposlitve v tujini se je v času krize precej spremenila: priložnosti zunaj meja že nekaj časa ne iščejo več le mladi in visoko izobraženi, ampak tudi starejši in manj kvalificirani delavci, pri katerih je težava neznanje tujega jezika.

David gre na Švedsko ...

Štiriindvajsetletni programer David Božjak iz Ljubljane se bo poleti preselil na Švedsko, v Lund, kjer bo njegova zaročenka začela podiplomski študij. Da bi si olajšal prehod, je marca začel pisati blog. »V prvem mesecu je imel približno 12.000 ogledov. Večina jih je bila iz Švedske. Zelo je pritegnil zapis o tem, kako se učim švedsko,« je povedal.

V enem od zapisov si je določil datum prve zaposlitve v tujini: 1. julij. Službo v podjetju INDA, kjer je delal po avtorski pogodbi (pred tem pa po študentski napotnici, a po urah in odgovornostih na ravni zaposlenih), je bilo težko pustiti, saj je bil z njo zelo zadovoljen. Kakor kaže, je zaposlitev na Švedskem že našel: »V sredo so mi iz Nokie sporočili, da sem uspešno prestal vse intervjuje. Želijo si, da bi prihodnji teden na stroške podjetja prišel še na pogovor na Švedsko,« se je razveselil novice s severa. Prav delo v tem podjetju mu je bilo med vsemi najbolj privlačno.

Kakšne pa so bile sicer njegove izkušnje pri vzpostavljanju stikov z morebitnimi delodajalci na Švedskem? »Bal sem se, da tedne in tedne ne bo odziva, kakor je pogosto v Sloveniji. Eden glavnih vzrokov, da sem se lotil pisanja bloga, je bilo iskanje zaposlitve. Poslal sem ogromno prošenj in kar nekaj časa čakal na odziv. Tisti, ki so bili zainteresirani, so hitro navezali stik z menoj. Blog je bil kot sredstvo osebnega marketinga v veliko pomoč.«

Znanja švedskega jezika delodajalci – pri nobenem od potencialnih ne bi bil prvi tujec – večinoma ne zahtevajo, pogoj je angleščina. »Na Švedsko ne grem na študentsko izmenjavo, zaradi zaslužka ali ker mi v Sloveniji ne bi bilo všeč. V novem okolju se ne bi rad počutil kot tujec, zato sem se začel učiti njihovega jezika,« je poudaril. »Nenavadno je, da se ga tujci učijo še pred prihodom,« je razkril, saj jim po enem letu bivanja na Švedskem vlada plača jezikovni tečaj. Prav zato tisti, ki ga usvojijo, na domačine naredijo še boljši vtis.

... Iztok pa v Dubaj

Petindvajsetletni Iztok Franko z Dolenjske si je omislil karierni izziv v Dubaju. Zanj je navdušil tudi svoje tri leta mlajše dekle, absolventko fakultete za matematiko. »Razmišljal sem o prihodnosti in spoznal, da mi je v Sloveniji sicer lepo, opravljam delo, ki ga imam rad, vendar so razmere v gospodarstvu zelo negotove. Prav v vsakem podjetju je slutiti pesimizem. To lahko prenašam tudi v tujini, a vsaj za višjo plačo. Predvsem pa bom tam lahko pridobil več izkušenj, s katerimi si bom obogatil življenjepis.«

Prepričan je, da »lovi zadnji vlak za takšen podvig«, saj bodo karierni cilji v prihodnjih letih, ko bi si rad ustvaril družino, zdrsnili v drugi plan.

Zakaj Dubaj? Prepričal ga je s hitrim gospodarskim razvojem. Pred mesecem dni sta z dekletom združila prijetno s koristnim: odpotovala sta tja na delovne počitnice. »Sestala sva se z nekaterimi Slovenci, ki delajo in živijo tam. Ustvarila sva si vtis o načinu življenja, spoznala sva celo kraljevega člana iz Saudske Arabije. Ker delam v avtomobilizmu, sem se dogovoril za test formule Ford, kar je bila lepa izkušnja, udeležila sva se tudi dogodka Red Bull X-Fighters in tako naredila prve korake v arabskem svetu. Ves čas sva se poskušala obnašati, kot da že živiva v Dubaju, hodila sva v lokalne trgovine, uporabljala javni prevoz ... Všeč nama je bilo,« je sogovornik, sicer urednik portala Avto.Over.Net, nizal vtise.

Kakšen bo njun naslednji korak? »Zdaj sem popolnoma osredotočen na delo, ki ga opravljam v Sloveniji. V razvoj svoje poklicne poti sem vložil več kot osem let, in tega ne želim zavreči. Sočasno pa po poznanstvih iščem koristne informacije o možni zaposlitvi v Dubaju. Če se že odpravim delat v mesto s 50 stopinjami Celzija, potem želim iti na boljše delovno mesto.« Naslednji odhod v Dubaj načrtujeta konec septembra, ko bi se rada resno pogovarjala s podjetji o možnostih zaposlitve.