Zaposlitev v tujini je realna možnost

Delodajalci zunaj Slovenije dajejo znanjem in referencam prednost pred formalno izobrazbo.
Objavljeno
28. avgust 2014 20.36
Valerija Okorn Za DBD. Ljubljana,26.08.2014
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Evropski zaposlitveni portal Eures, na katerem so objavljena prosta delovna mesta, ki jih oglašujejo javni zavodi v vseh državah EU in Švici, lahko uporabljajo vsi iskalci zaposlitve, le registrirati se je treba. Svetovalka Valerija Okorn pred odhodom v tujino opozarja: pravila zaposlovanja v tujini so drugačna, zato je treba prej pazljivo prebrati pogodbo.

Portal time.com je pred kratkim objavil seznam svetovnih delodajalcev, ki trenutno največ zaposlujejo. Eures seznama top delodajalcev nima, imajo pa statistiko top delovnih področij, ki jo je naredila evropska komisija, ki finančno podpira in skrbi za Euresov zaposlitveni portal. Glede na ta seznam je največ možnosti za zaposlitev v gostinstvo, financah in prodaji. Iskan je tehnični kader, predvsem inženirji elektrotehnike in računalništva ter delavci na področju osebne nege in zdravstva, je povedala Okornova.

Število Slovencev v Avstriji se je podvojilo

Okornova opaža, da se je med krizo interes Slovencev za delo v tujini močno povečal. »Pred leti, ko smo se v EU šele vključevali, so iskalci zaposlitve to možnost bolj raziskovali. Če so dobili konkretno ponudbo, so oklevali, kar se zdaj redko zgodi. Razlika se kaže tudi v starosti interesentov. Včasih so prevladovali mladi, zdaj to ni več pravilo, saj je med brezposelnimi zaradi stečajev tudi veliko starejših,« pravi Okornova.

Raziskava, ki so jo lani naredili v EU kaže, da je 39 odstotkov Slovencev pripravljenih delati tudi v tujini. Pred nami so le še Švedi in Hrvati. Razlogi za odhod v tujino so pri Švedih seveda drugačni kot pri Slovencih. Švedi odhajajo na delo v tujino zato, da spoznajo drugo državo in si pridobijo izkušnje, pri Slovencih pa je to ekonomska nujnost.

V zadnjih letih je največ Slovencev odšlo v Avstrijo in Nemčijo. Število Slovencev, zaposlenih v Avstriji, se je v zadnjih nekaj letih skokovito povečalo. Do leta 2008 je bilo v Avstriji zaposlenih šest tisoč Slovencev, leta 2012 jih je bilo že več kot 11.000. Nemčija je manj zanimiva, ker zahteva selitev, medtem ko v Avstriji dela veliko dnevnih migrantov.

Najprej pogodba, nato selitev

Trg dela v tujini je nekoliko drugačen od slovenskega, prav tako tudi zahteve in pričakovanja delodajalcev. Formalna izobrazba je manj pomembna kot v Sloveniji. Pomembneje je, kaj znaš, ne toliko, kje si ta znanja pridobil. Zelo pomembne so tudi osebnostne lastnosti, kot so prilagodljivost na spremembe, način, kako se kdo spopada s problemi, ukrepanje in odzivanje v nepredvidljivih okoliščinah, sposobnost delovanja v skupini. V državah EU je zelo pomemben tako imenovani Europass CV. Gre za posebej strukturiran življenjepis, ki ga na Euresu priporočajo vsem iskalcem zaposlitve, pri čemer je treba upoštevati posebnosti, ki veljajo v posameznih državah. Na zahodu, denimo, so zelo pomembne reference nekdanjih delodajalcev in mentorjev.

Okornova vsem, ki jih zanima delo v tujini, svetuje, naj pred odhodom in selitvijo v tujino pazljivo preberejo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi – pogodbe se lahko zelo razlikujejo od naših. Negativnih izkušenj za zdaj nimajo, vendar priznavajo, da nimajo veliko povratnih informacij.

Glede na informacije, ki jih imajo Euresovi svetovalci, veljajo Slovenci v tujini za dobre, zanesljive in hitro prilagodljive delavce.

V Sloveniji šest svetovalcev

Evropska komisija v vseh državah, kjer deluje Eures, usposablja svetovalce, kar zagotavlja enotno kakovost storitev po vsej Evropi. V Sloveniji je usposobljenih šest, po Evropi pa že okoli 900 svetovalcev. Žal slovenski Eures ne vodi evidence, koliko iskalcev zaposlitve se je z njihovo pomočjo zaposlilo v tujini. Letos se je nanje že obrnilo približno deset tisoč ljudi, lani v vsem letu okoli 20.000. Prevladujejo iskalci zaposlitve z visoko izobrazbo, stari od 30 do 40 let. Samoumevno je znanje tujega jezika, poudarja Okornova, ki kandidatom za službo v tujini svetuje, da si najprej pridobijo čim več informacij doma, se prijavijo na seminar in nato po dodatne informacije pridejo na individualno svetovanje.