Obeski chipolo so postali realnost

S pomočjo Kickstarterja je ekipa iz Trbovelj nabrala denar za zagon proizvodnje, zdaj ima že dovolj novih naročil.

Objavljeno
24. januar 2014 10.40
Posodobljeno
24. januar 2014 11.00
Matjaž Ropret, Infoteh; Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Matjaž Ropret, Infoteh; Lenart J. Kučić, Sobotna priloga

Med slovenskimi mladimi podjetniki, ki so lani uspešno zbirali denar na Kickstarterju, izstopa ekipa Chipolo. Fantje so zbrali kar 293.000 dolarjev in od decembra naprej razpošiljajo istoimenske žetone svojim podpornikom.

Chipolo je iskalnik stvari s tehnologijo bluetooth, ki ga povežemo s pametnim telefonom.

Obstaja več podobnih iskalnikov stvari s tehnologijo bluetooth (angl. »bluetooth item finder«), ponujajo jih nekateri veliki ponudniki, kot sta Kensington in Philips, najbolj znan pa je obesek tile, ki je trenutno razprodan in deluje samo z Applovimi napravami. Slovenski chipolo, ki ga je razvila ekipa iz Trbovelj – mi smo se ob robu sejma CES v Las Vegasu pogovarjali s Tadejem Jevševarjem in Juretom Zdovcem –, ima pred drugimi podobnimi napravi nekaj prednosti, cenovno pa je umeščen nekje na sredi.

Posamezen žeton stane 24 evrov (tile 20 dolarjev, mnogi drugi pa so tudi dvakrat dražji), paketi z več obeski pa znižajo ceno posameznega chipola za kakšen evro ali dva. Kupiti je možno celotno barvno paleto (devet različno obarvanih chipolov) za 174 evrov. Podjetje za zdaj naročila pobira samo na svoji spletni strani, trenutno pa je dobava obljubljena za marec. Tadej in Jure sicer zagotavljata, da si prizadevajo za povečanje proizvodnje, ki v celoti poteka v Sloveniji.

Več kot samo iskanje

Žeton chipolo ima vgrajen vmesnik bluetooth 4.0 in (zamenljivo) baterijo, ki naj bi mu zagotavljala do pol leta delovanja. Povezati ga je mogoče z mobilniki, ki podpirajo omenjeno tehnologijo – ta standard tehnologije bluetooth namreč zagotavlja nizko porabo energije in zanesljivost delovanja – in na njih teče ali iOS ali android od različice 4.3 naprej. Preizkušeno chipolo deluje z iPhoni od modela 4S naprej, s Samsungovima galaxy S3 in S4, nexusoma 4 in 5, HTC-jem one, verjetno pa tudi s Sonyjevimi xperiami Z, Z1 in Z1 compact, pa morda še s kakšnim androidnim modelom.

V osnovi na aplikaciji na telefonu vidimo temperaturo, saj ima chipolo tipalo za to, in oddaljenost žetona od telefona, pri čemer zadeva uradno podpira do 60 m, na prostem pa tudi več. S pritiskom na zaslon telefona lahko chipolu naročimo, da zaigra, da ga laže najdemo oz. najdemo stvar, na katero smo ga obesili (ključe in kaj drugega, lahko pa z njim opremimo tudi otroka ali domačo žival).

To je tudi eden glavnih namenov tega žetona oz. obeska. Če je chipolo zunaj dosega, začne piskati, na telefonu pa vidimo zemljevid z zadnjo znano lokacijo. Če pa žeton potresemo, se oglasi telefon, da ga tako laže najdemo, če smo ga založili.

Trboveljska ekipa ima trenutno dovolj naročil za svoje proizvodne kapacitete, vseeno pa išče nove distributerje in namerava okrepiti oglaševanje. Naša sogovornika pa v šali dodajata, da se bodo ustavili šele, ko bo na svetu sedem milijard chipolov. Čeprav bi jih bilo lahko tudi precej več, saj se vsak telefon lahko poveže z več žetoni.