Nedelova sončnica 4: Šotor iz macesna in vroča kad pod zvezdami

Ekološko vasico Gozdnih vil v Campingu Bled sestavlja osem hišk, ki so videti kakor leseni šotori, zagotavljajo pa precej več udobja
Objavljeno
26. marec 2012 13.46
Mateja Gruden, Nedelo
Mateja Gruden, Nedelo

Kakor šotori izpred desetletij (ko še ni bilo zdaj priljubljenih iglujev) se zdijo hiške, ki v teh dneh še samevajo v zavetju gozda v blejskem kampu: streha, krita s skodlam podobnimi deščicami, je speta pri vrhu in se v obliki trikotnika spušča skoraj do tal. Prednja stena je prav tako lesena, zadnja steklena. Ob vsaki drugi hiški (skupaj jih je osem) je lesena kad, iz katere se bo kmalu kadila para ... Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled, ki ga bodo odprli prihodnjo nedeljo, je prvi slovenski glamping – kampiranje, ki zagotavlja precej več udobja, kakor sicer velja za kampiranje.

Glamping je angleška sestavljenka: glamour + camping. Združuje torej razkošje s kampiranjem. »Zamisel za vasico Gozdnih vil je izšla iz glampinga, a pri nas razkošje definira narava. No, seveda imajo gostje v hiškah več udobja, imajo posteljo, streho, a še vedno jih spodbujamo, naj čim več časa prebijejo zunaj, v naravi,« pojasnjuje Alenka Bešter, vodja odnosov z javnostmi v družbi Sava Turizem, h kateri sodi kamp. Ob hiškah imajo tudi ležalnike, lahko najamejo takšno s kadjo za vročo kopel ...


Mimogrede: če na spletni strani goglamping.com, ki je specializirana za ponudbo glampinga, preverimo možnosti, ugotovimo, da je razkošje precej raztegljiv pojem, skupni imenovalec ponudbe pa je zagotovo pridevnik nenavadno. Izbira se namreč razteza od jurt z lesenim podom, preprogami, trdnimi postiljanimi posteljami, stilskim pohištvom, kaminom, butlerjem in drugimi glamuroznimi pritiklinami do spanja v betonski odvodni cevi v enem od avstrijskih javnih parkov. Sicer so na voljo šotori (predvsem jurte, vigvami in beduinski šotori), ciganski vozovi, sfrizirani legendarni Volkswagnovi kombiji bulliji, retro ameriški karavani ...


Pa nazaj na Bled. V vasici je za zdaj osem hišk. Prvi dve, testni, so postavili leta 2010, lani so jih dodali šest. Za letos načrtujejo še dve, a bodo najprej, do začetka glavne sezone, prenovili sanitarno stavbo, ki sodi k vasici. »Prenovljena bo v enakem slogu kakor hiške, z enako kritino, pročelje bo deloma v lesu, bo pa razdeljena na deset individualnih kopalnic, kar bo v Sloveniji novost. Vsak, ki bo najel hiško, bo dobil tudi ključ svoje kopalnice,« razlaga Nejc Kelbl, vodja kampa.


Malce udobneje kot oglarji


V kampu so se za novo ponudbo odločili pred dvema letoma. Izgubljati so začeli goste s prikolicami; čedalje več jih je bilo z avtodomi, povečevalo pa se je tudi povpraševanje po mobilnih hiškah in bungalovih. Najprej so postavili petnajst opremljenih šotorov s pregrajenima spalnicama s trdnimi posteljami (letos jim bodo dodali še orjaške, t. i. grand lodge šotore, prav tako z ločenimi spalnicami in trdnimi posteljami in celo s kopalnicami), želeli pa so tudi kaj bolj nenavadnega in sonaravnega. Tako so se domislili vasice Gozdnih vil oziroma – kožaric.


»Kožarice so bile hiške v gozdu, v katerih so preživljali delovna poletja oglarji na Pokljuki. Postavili so jih, da se jim ni bilo treba vračati v dolino, ker bi bilo preveč zamudno. To so bile hiške, krite z lubjem dreves – od tod ime kožarice (koža dreves),« pojas­njuje Kelbl. V sodelovanju z arhitekti (Soba, d. o. o.) so se odločili za hiške, podobne kožaricam, kajpak udobnejše, poleg tega so za kritino uporabili žagane letve kot imitacijo skodel. »Te so ročno izdelane, zelo drage, poleg tega zdaj že težko najdeš mojstra, ki jih izdeluje,« razlaga vodja kampa. Hiške so skoraj v celoti iz macesnovega lesa – predvsem vsi njihovi vidni deli. »Macesen je izjemno trpežen, z leti pa tudi lepo osivi.« Ko dežuje, se macesnove deščice stisnejo in skoraj hermetično zaprejo hiško, na soncu pa se razrahljajo in jo prezračijo.


Vasico oglašujejo za ekološko. »Pri gradnji smo uporabili zgolj naravne materiale (les, steklo, naravne vzmetnice ...), za ogrevanje v prenovljenih sanitarijah bomo uporabili toplotno črpalko, nagovarjamo predvsem goste, ki so radi v naravi, aktivni ...« razlaga Kelbl. Sicer so bili že na začetku njihova ključna ciljna skupina aktivni mlajši pari in družine z otroki, izbor pa se jim je v dveh letih potrdil; res jih je največ. In tujcev – približno 80 odstotkov gostov hišk je iz tujine. Nika Morič, vodja prodaje in recepcije v kampu, pove, da so bile doslej odlično zasedene in tudi za letos imajo zanje že precej rezervacij.


Kaj pravijo zvezde?


Hiške so razpršene po hribčku, malce odmaknjenem od preostalega dela kampa, v zavetju gozda. Postavljene so tako, da gostom zagotavljajo zasebnost, četudi so si nekatere razmeroma blizu, zagotavljajo sogovorniki. K vsaki drugi hiški spada kad, jacuzzi, ki je med obiskovalci še posebno priljubljena, pove Moričeva. Hiške so dobro izolirane in omogočajo bivanje vse leto; tako so bile že drugo zimo odprte tudi za božič in novo leto.


V kampu nameravajo vasico še bolj »osamiti«. »Območje bomo zaprli za avtomobile, asfaltno pot (ki vodi do sanitarne stavbe, op. p.) bomo ozelenili, zasadili še nekaj drevja, rož; zraslo je že sadno drevje, tako da si lahko gostje utrgajo kakšno jabolko in češnje,« razlaga Moričeva. V prihodnosti nameravajo vasico povečati na skupaj 16 hišk (v dveh bo savna), medtem pa predvsem razvijati že oblikovano ponudbo.


»Od letos bomo med drugim ponujali košare za piknik, ki jih bo pripravljal Bine Volčič iz blejske restavracije Gourmet,« nadaljuje vodja prodaje. Gostje bodo lahko naročili samo zajtrke, lahko tudi polni pen­zion, hrano pa jim bodo postregli v, kakor rečeno, košari za piknik. Oblikovali so tudi več paketov, recimo paket za prijateljice z astrologinjo za konec tedna; ta bo izdelala ženski družbici natalno astrološko karto ali ji prerokovala iz kart za tarot. Za moške so pripravili konec tedna z ribolovom, za pare pa »sexy vikend paket« (med drugim s knjižico Kamasutra in masažnim oljem ter večerjo v vroči kadi) ...


Prihodnjič: Eko Park hotel Bohinj