Mini tabletka za širši krog uporabnic

Ženske v rodni dobi imajo poslej prvič pri nas na voljo novo, tako imenovano »mini pilulo« kot progestagensko oralno zaščito proti neželeni nosečnosti.

Objavljeno
17. september 2008 21.22
Dragica Bošnjak
Dragica Bošnjak

Ženske v rodni dobi imajo poslej prvič pri nas na voljo novo, tako imenovano »mini pilulo« kot progestagensko oralno zaščito proti neželeni nosečnosti. Gre za kontracepcijsko tableto cerazette, ki ne vsebuje hormonov estrogenov, sicer prisotnih v običajnih kombiniranih kontracepcijskih tabletah. Cezarette so visoko učinkovita in primerna izbira kontracepcije za zdrave ženske, pa tudi za tiste, ki običajnih kontracepcijskih tablet zaradi posebnih stanj ali bolezni ne smejo jemati.

 

Kot je v zvezi s tem povedala specialistka ginekologije in porodništva doc. dr. Bojana Pinter, dr. med., strokovnjaki glede na izkušnje v svetu menijo, da to (mini) kontracepcijsko tableto lahko uporabljajo tudi ženske, ki dojijo, ki imajo migreno, ki so kadilke, starejše od 35 let, ženske z boleznimi srca oziroma ožilja, ženske s povišanim krvnim tlakom ali ob dolgotrajni sladkorni bolezni.

 

Cerazette je kontracepcijska tableta, ki se dobi na recept, od drugih pa se razlikuje po tem, da vsebuje le progestagen in sodi med najnovejše zdravilo iz skupine progestagenske oralne kontracepcije. Na svetovnem tržišču je prisotna že dlje časa, v Sloveniji pa do zdaj ni bila registrirana nobena progestagenska kontracepcijska tableta, čeprav naj bi po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije in mednarodnega strokovnega združenja za načrtovanje starševstva (IPPF) vsaka država imela registrirano vsaj eno progestagensko kontracepcijsko tableto zaradi njene široke uporabnosti. Na pobudo slovenskih ginekologov je tako zdaj tudi v Sloveniji podjetje Scehering-Plough registriralo tovrstno kontracepcijo.

 

Tabletka brez estrogena

 

Običajne kombinirane kontracepcijske tablete vsebujejo dva hormona, estrogen in progestagen. Estrogen lahko pri ženskah s posebnimi stanji ali boleznimi povzroča neželene učinke ali zdravstvene zaplete, zato kombinirane kontracepcijske tablete niso primerne za vse ženske. Progestagenska kontracepcijska tableta cerazette je tako torej primerna izbira za ženske, ki ne smejo ali ne želijo jemati kontracepcije z estrogeni.

 

Tablete cerazette vsebujejo po 0,075 mg dezogestrela in so visoko učinkovito kontracepcijsko sredstvo; v 97 do 99 odstotkih preprečijo sproščanje jajčeca iz jajčnika oziroma ovulacijo, in tako preprečijo oploditev. Poleg tega primarnega načina delovanja tudi zgostijo sluz v materničnem vratu ter tako preprečijo potovanje semenčic do jajčeca, kar predstavlja dodatno zaščito. Ob dosledni rabi cerazette zanosi 0,14 odstotka žensk v enem letu uporabe.

 

Pomembna zaščita kmalu po porodu

 

Ker tabletka ne vsebuje estrogenov, so po strokovni razlagi primerna kontracepcijska izbira za stanja, kjer estrogeni niso primerni, na primer po porodu ob dojenju. Podatki zdravstvene statistike namreč kažejo, da je v prvih dneh po porodu v Sloveniji delež umetnih prekinitev nosečnosti kar 2,5-krat večji kot med drugimi ženskami v rodni dobi. Zato je zelo pomembno, da imajo ženske na voljo učinkovito in varno zaščito pred neželeno nosečnostjo tudi v omenjenem obodbju. Ženske namreč lahko začnejo jemati cerazette že tri tedne po porodu, ne glede na dojenje, saj tablete ne vplivajo na količino in kakovost mleka ali rast dojenčka.

 

Poleg že omenjenih »posebnih stanj ali bolezni«, kjer sicer kombinirane (dvohormonske) tablete niso primerne, te tabletke lahko uživajo tudi ženske s prekomerno telesno težo, po preboleli globoki venski trombozi, pri bolezni srčnih zaklopk s komplikacijami, ob znani povečani nagnjenosti k strjevanju krvi, akutni bolezni žolčnika ali blagi jetrni cirozi. Lahko jih uživajo tudi ženske, ki želijo, da je zdravstveno tveganje ob hormonski kontracepciji čim manjše, na primer po 40 letu starosti.

 

Jemanje tablet brez vmesnih prekinitev

 

V vsaki tablici je 28 tablet, ki se začnejo jemati prvi dan menstruacije. Kot še pojasnjuje doc. dr. Bojana Pinter, je za zanesljivo zaščito pred neželeno zanositvijo potrebno jemati cerazette vedno ob približno istem času, enkrat na dan. Zamuda pri jemanju tabletke ne sme biti daljša kot 12 ur oziroma med eno in drugo tabletko ne sme preteči več kot 36 ur. Proti koncu použitih tablet kolikor jih ima ena tablica, se običajno pojavi menstruacija. Vendar pa je treba ne glede na pojav menstruacije po porabljeni prvi tablici brez premora nadaljevati z jemanjem tablet iz drugega zavojčka in tako naprej. Tak režim neprekinjenega uživanja je nujen za zanesljivo zaščito tudi v naslednjem mesečnem ciklu. Enotedenskega premora med jemanjem tablet torej ni, kot je to običajno ob jemanju različnih drugih kombiniranih kontracepcijskih tablet.

 

»Ker se cerazette jemljejo vsak dan brez prekinitve, lahko pride do spremenjenega vzorca mesečne krvavitve. Nekatere ženske imajo neredne krvavitve, druge podaljšane ali močnejše, ki pa se sčasoma ustalijo in večina žensk poroča o blagih krvavitvah in tudi o manj pogostih. Občasno se med eno in drugo menstruacijo pojavijo vmesne krvavitve. Kljub temu, da so spremembe vzorca krvavitve lahko nadležne, te niso škodljive in ne pomenijo, da je tableta manj zanesljiva. Nekatere ženske, ki jemljejo omenjene tabletke sploh nimajo običajnih menstruacijskih krvavitev, kar je povsem normalno. Mnogim ženskam namreč celo bolj ustreza, da nimajo menstruacije,« pojasnjuje dr. Bojana Pinter, ki v zvezi z neželenimi učinki pojasnjuje, da so ti, na primer slabost, glavobol, bolečine v dojkah in akne redki. Po njenih besedah cerazette tudi ne vplivajo na presnovo ogljikovih hidratov in maščob. Opozarja pa, da učinek cerazette lahko zmanjšajo nekatera zdravila. To so predvsem zdravila za epilepsijo, tuberkulozo in pripravki, ki vsebujejo šentjanževko. Cerazette dolgoročno ne vplivajo na plodnost, saj se hitro po prenehanju jemanja popolnoma izločijo iz telesa in se plodnost hitro povrne.

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela!