Četrtkov recept: pomarančni mousse s sirupom

Ana Bulat je pred šestimi leti začela upati, da bi nekoč pekla, kuhala, fotografirala, pisala - samo o hrani.
Objavljeno
29. februar 2012 15.12
Ana Bulat, Odprta kuhinja
Ana Bulat, Odprta kuhinja
Pomarančni mousse s sirupom

Za 4 do 6 manjših kozarčkov

sok 2 večjih pomaranč (pribl. 2 dl)

1 jajce in 1 rumenjak

70 g sladkorja

2,5 dl sladke smetane

2 lističa želatine

sirup

1/2 dl soka pomaranče

3–5 žlic sladkorja


Priprava

Želatino namočimo v hladni vodi.

Sladkor in jajci mešamo nad soparo, dokler se sladkor ne raztopi in temperatura ne doseže 72 °C. Dodamo pomarančni sok in mešamo še 5 minut. Zmes malce ohladimo, vendar mora biti še topla, in dodamo želatino. Damo na stran.

Stepemo sladko smetano in jo vmešamo v ohlajeno jajčno mešanico. Narahlo premešamo, da nastane homogena zmes.

Vlijemo v kozarčke in ohladimo.

Za sirup v majhni kozici zmešamo sok in sladkor ter na zmernem ognju kuhamo vsaj 10 minut, oziroma dokler se zmes rahlo ne zgosti. Ko bo ohlajena, bo tudi bolj gosta.

Na mousse vlijemo po žličko sirupa in okrasimo z beljakovimi poljubčki ali s stepeno sladko smetano.