Prvega januarja so začeli zagrizeni. Jutri jim bodo sledili pragmatični, tisti, ki so hoteli najprej pojesti praznične zaloge in ostanke. Oboji so ljudje, ki so hujšanje sprejeli kot enega svojih novoletnih sklepov – in se ob tem, je upati, lotili tudi kakšnih drugih izboljšav.
Ampak največ je še vedno takih, ki se ga lotijo samo iz oportuno-estetskih razlogov: to je marčevski val shujševalcev, tisti, ki naj bi dal rezultate do prvega skoka v kopalke, doda svoje izkušnje Mojca Poljanšek. Skupaj z Bredo Hrobat sta brez konkurence kraljici shujševalnih kur v Sloveniji (in širše): njuna knjižica z recepti za 90 dni ločevalne diete se je prodala v približno 340 tisoč izvodih, pravi Poljanškova, v ponudbi pa je na skoraj ducat trgih. Novembra je pri nas izšel že sedmi ponatis.
Strank namreč nikoli ne zmanjka: po novoletnih resolucijah in marčevskih naporih je namreč še ena skupina jeseni, to so tisti, ki hočejo shujšati do novega leta, potem ko so razočarani nad tem, kakšni so bili videti v kopalkah. Če dodamo še podatek, da je po nekaterih statistikah v razvitih državah več kot 60 odstotkov ljudi predebelih, potem je jasno, da so diete trajno zanimiva tema.
Mojca Poljanšek takoj pojasni podrobneje: ločevanje različnih skupin hrane je starodavno, kar sta naredili s Hrobatovo, je bilo to, da sta mu dali praktično obliko: sestavili sta jedilnike za devetdeset dni, kasneje, ko sta videli, da sta zadeli terno, pa še knjižico z jedilniki za naslednje tri mesece.
V Sloveniji sta avtorici po njunih podatkih do zdaj prodali približno 55 tisoč izvodov 90-dnevne ločevalne diete in 30 tisoč njenega nadaljevanja. Njun prodor se je nadaljeval na trge nekdanje Jugoslavije, potem so prevodi njunih jedilnikov potovali še dlje, celo do Rusije. Pri osvajanju nekaterih novih trgov sta se povezali s Studiem Moderna, sprijazniti pa sta se morali tudi s piratstvom.
Poljanškova presenetljivo mirno pove podatek, da so njune knjižice najbolj kradeno avtorsko zaščiteno slovensko blago na spletu. Skratka, 90-dnevna ločevalna dieta je noro uspešna blagovna znamka in najbolj prepoznavna posebna izdaja revije Rina, ki jo Hrobatova in Poljanškova tudi izdajata in je namenjena ljudem, ki bi radi shujšali ali se prehranjevali tako, da bi jim energija ostajala za bolj pomembne stvari, kot je prebava hrane.
Veliko zelenjave
Od kod priljubljenost? Ločevalna dieta po jedilnikih, ki sta jih pripravili Poljanškova in še posebej Hrobatova, testna kuharica in preizkuševalka, je izredno preprosta, dokumentirani primeri pa kažejo, da tudi nenavadno učinkovita. Če kar najbolj poenostavimo: vsak dan jeste ogromno zelenjave plus eno skupino živil. Ta si glede na vrsto sledijo v vedno istem zaporedju: beljakovine, škrob, ogljikovi hidrati in vitamini. Prevedeno: prvi dan, na primer, jeste meso ali mlečne izdelke (ribe, morske sadeže, jajca) v kombinaciji z zelenjavo.
Vsakič manj učinkovito
Dieta je res lahka, ne vključuje nobenih dragih sestavin, ampak večinoma čisto vsakdanje, nobene hrane ne izključuje, celo sladkarij ne – enkrat na teden – kar je za sladkosnede v psihološkem smislu izredno pomembno. In še ena prednost: ni vam treba komplicirati, če greste v restavracijo. Skupine živil so tako široke, da se v vsaki najde primerna kombinacija za vsak dan. To je hkrati tudi slaba točka diete: tako uspešna in lahka je, da vsak misli, da bo z njo lahko vedno znova shujšal. Ampak se moti. Najbolj učinkovita je prvič, potem pa vsakič manj, kar so povedali številni in to vesta tudi avtorici knjižice.
Avtorici nimata nobenih zdravniških potrdil o primernosti njune diete, le pričevanja ljudi, ki jim je že uspelo shujšati s takim načinom prehranjevanja. Kralj ločevalne diete v Sloveniji je Janez Kralj, ki je shujšal za 100 kilogramov od začetnih 226,5, čeprav, kot pravi Poljanškova, jih je v petih letih trideset dobil nazaj, ker se telo očitno upira tako hudemu preskoku. Poznata tudi številna pričevanja ljudi, ki so se zaradi te diete znebili različnih zdravstvenih tegob, vendar pa sogovornica opozarja, da se je treba posvetovati z zdravnikom, še zlasti če imate kake zdravstvene težave.
Senzacija, ki je prehitela
Dieto, ki je bila prvič v reviji Rina objavljena pred ducatom let, je Poljanškovi in Hrobatovi predstavil znanec dr. Štefan Čelan, češ da pozna odlično shujševalno kuro, ki se je sam vsako leto loti po pustu. Potem ko je spisal osnove in so jih v reviji objavili, se je začelo pojavljati na kupe vprašanj bralcev – in zgodba se je odvrtela. V dieto se je poglobila Breda Hrobat. Skoraj dve leti so proučevali jedilnike, kombinacije, količine, zaporedja, da so na koncu lahko sestavili recepte – kajti teorijo se osvoji hitro, samo dolgočasno postane, če tedne in tedne ješ enako hrano, so avtoricama pripovedovali bralci.
»V precepu sva bili le pri škrobnem in tako imenovanem OH dnevu – ker navsezadnje so to vse ogljikovi hidrati. Zadrego sva rešili z delitvijo v dve skupini: na škrobni dan jemo nepredelana živila, na OH dan pa tista, ki so narejena iz različnih vrst moke. In še nekaj: vedno pogosteje slišimo ljudi pripovedovati, da telesu zelo godi, če popijejo kaj vročega, pa naj bo to juha, čaj ali celo voda – po kosilu,« pripoveduje.
Če si lačen, si »karakter«?
Zakaj, meni, je ta dieta učinkovita? »Ker tak način prehranjevanja olajša delo presnovi,« odgovarja. »Čisto vsako živilo potrebuje za presnovo svojo vrsto encima, kar pomeni, da gre pri mešanem obroku vsa energija v presnovo. In zato smo po njem utrujeni. Če jemo ločevalno, pa imamo veliko energije, tako nam poročajo uporabniki. In še: vsaj 90 odstotkom naših sogovornikov se je prebava uredila.«
Podatkov o tem, koliko Slovencev se je ločevalne diete že kdaj lotilo, nimata, se pa ob tem Poljanškova spomni duhovitega zapisa Marka Zorka, ki je pred leti v Mladini zapisal: »In namesto da bi mi svet globalizirali s Prešernom, nam je Prešerna požrla 90-dnevna ločevalna dieta in zdaj že nekaj časa polovica prebivalstva 90 dni je popolnoma enako hrano. Tega niso sposobni organizirat niti v Severni Koreji!«