Naša sestavina - vaš recept: Preprosto kot banana

Koliko piknikov ste letos že spravili pod streho? Tudi mi smo v torek dodali enega na svoj seznam: na razširjenem uredniškem pikniku smo pripravili pet najbolj zanimivih receptov za peko na žaru, izziv Odprte kuhinje meseca junija.

Objavljeno
07. julij 2014 12.47
Karina Cunder Reščič, Odprta kuhinja
Karina Cunder Reščič, Odprta kuhinja
Predlogi, ki ste nam jih pošiljali, ne bodo ravno spremenili toka zgodovine na tem kulinaričnem področju, kar povejmo naravnost. Se je pa tokrat spet potrdilo, da so najbolj preproste stvari pogosto tudi najboljše. Zmagala je – banana na žaru.

Torek se je začel novembrsko. Z mrščanjem dežja, težkimi oblaki in zoprnimi temperaturami. Ampak po jutru se ta dan ni poznal – popoldne je bilo kot nalašč za žar. In preizkus, kako prepričljivi smo bili v svojem nagovoru, da nam pošljite kak­šne recepte, ki bodo popestrili piknike, v poletnem času zagotovo najbolj priljubljeno obliko druženja ob hrani. Čisto jasno je, da čevapčičev, pleskavic, ražnjičev ne bo nič izrinilo iz srca Slovencev. Ampak tu in tam pa malo ambicioznosti ne škodi – in takrat je dobro imeti pri roki kakšne nove ideje.

Danes boste brali o petih, ki so se nam zdele najbolj zanimive. Recepte vedno izbiramo najprej v uredništvu, tokrat pa smo se odločili še za lastno izvedbo – preskus izvedljivosti na navadnem, tako rekoč družinskem pikniku. Jedi so pokusili številni »profili« začasno pridruženih članov redakcije, tudi otroci. Nad strokovnostjo in natančnostjo izvedbe je bdela naša strokovnjakinja Mojca Koman, avtorica brezštevilnih člankov in tudi knjig.


Otročje enostavno

Kratek prerez poslanih receptov: precej predlogov za polento na žaru, nekaj za sadje – predvsem breskve in marelice, kar pa smo pred kratkim objavili tudi sami. Malo mesa, v glavnem takih pred­logov, ki jih lahko pripravljamo tudi v ponvi. Veliko zelenjavnih krožnikov, še več nabodalc, pri katerih se v poljubnem vrstnem redu izmenjujejo meso, zelen­java, sadje. Nekaj malega predlogov za kruh, opečen na žaru, z različnimi dodatki.

Na koncu smo se odločili takole: pripravljali smo jajčevce z mocarelo, paradižnikom in baziliko. Naprej: banane na žaru z različnimi nadevi. V foliji pečen krompir z dodatki. Ražnjiče s svinjino in slivami v eksotični marinadi ter polpete iz zelene solate.

Zmaga? Recept, ki je otročje enostaven, nemogoče ga je uničiti, je ekološki, ker ne porablja veliko embalaže, zlahka navduši otroke, hkrati pa z njim rešite vprašanje deserta: banane, pečene v lupini, z dodatki, predlog Mateje Oven s Turjaka. To je recept, pri katerem se človek kar malo udari po čelu, zakaj tega ni že sam pogruntal. Takole gre: banano (mi smo vzeli ekološke) položite na mizo tako, da leži. Nato po vrhu zarežete »razporek«, globok toliko, da gre skozi kožo in nekoliko v meso. Potem v to režo natlačite koščke čokolade. In vse skupaj položite na žar. Mi smo ga pokrili, tako da je deloval tudi kot pečica, pekli pa čisto nazadnje, ko je oglje že pojemalo. Glede dolžine peke ne morete zgrešiti: čokolada naj se stopi, banana naj postane črna. In sladica je pripravljena! Recept ni ravno čisto nov, v deželah, kjer so banane doma, poznajo številne načine priprave. Mi – ko smo bili ravno pri delu – smo poskušali tudi z mešanico masla in trsnega sladkorja. Čisto nepotrebno dodajanje kalorij! Nič ni pripomoglo k okusu, ker je ta že tako bogat. Doma se lahko odločite tudi za polivko iz medu ali pa k banani preprosto dodate kepico dobrega čokoladnega sladoleda. Banane na žaru so se nam zdele boljše od drugih sadnih predlogov tudi zato, ker ima marsikdo pomislek sadje polagati na rešetko žara, kjer se je medtem že zapekla maščoba. Tu pa bananin olupek reši vse – ekološka embalaža, ki jo po uporabi spakirate naravnost na kompost. To razsvetljenje se nam je zdelo vredno bona za 120 evrov.


O čem smo največ govorili?

Na drugo mesto se je, po priporočilu Mojce Koman, uvrstil recept za jajčevec, napolnjen z mocarelo, paradižnikom in baziliko. Nič posebnega, rečete, standard­na kombinacija. Res je – ampak pri žaru ni dobro komplicirati –, pri tem receptu je edino, kar odstopa, način zavijanja: popečeno rezino jajčevca nam­reč prepognemo na dveh straneh, zobotrebec ob robu pa poskrbi, da nadev ne izteče. Mojci Koman je bila všeč tudi možnost, da rezine jajčevca popečemo že prej in jih na žaru samo dokončamo. Bon za 60 evrov gre k Urošu Novaku iz Žabnice.

Tretje mesto smo prisodili Alojzu Tomšiču iz Ljubljane, ki je poslal idejo za mlad krompir v alufoliji z različnimi dodatki. Mi smo pekli mlad kifeljčar, po gospodovem nasvetu pa smo naredili en zelenjavni in en mesni »bonbon«. V zelenjavnem smo krompirju dodali čisto mlado korenje, na palčke narezano nadzemno kolerabico, vse skupaj pa smo ovili v velik list kapucinke, od katere smo pričakovali pikanten, poprast okus. In temeljito začinili, seveda. V »mesnih« zavitkih nismo komplicirali: krompir smo zavili v mes­nato slanino in dodali svež timijan. Solili in poprali nismo nič. Ta recept nam je bil všeč, ker v poplavo močnih okusov, ki jih ponavadi prinese začinjeno meso za žar, doda čistost, preprostost in izvorni okus mladega krompirja.

Recept, o katerem smo se največ pogovarjali, pa so polpeti iz solate. Od vseh jedi so nam bili po okusu najbolj všeč, pa tudi koncept je imeniten. Greste na vrt, potrgate vso solato, ki zdaj divje uhaja v cvet, jo blanširate ter z drobtinami in jajci zvežete v polpete. To nas je spomnilo na starinske kuharice izpred stotih let, ko so znali s kuhano solato narediti veliko več kot danes. Žal pa, po preizkusu, mislimo, da ta recept ni za žar, zato ga nismo mogli nagraditi.