manjša cvetača
liter mleka
2 jajci
50 g naribanega parmezana
sol, muškatni orešček
275 g pšeničnega zdroba
moka za delovno površino
drobtine
olje za cvrtje
Priprava:
Cvetačo očistimo, narežemo na manjša socvetja in stresemo v lonec. Prilijemo malo mleka in skuhamo do mehkega. Pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Prilijemo preostalo mleko, solimo, začinimo z muškatnim oreščkom, zavremo in v vrelo mleko zakuhamo pšenični zdrob. Mešamo.
Ko se po 2–3 minutah zdrob zgosti, odstavimo in vmešamo nariban parmezan ter razžvrkljani jajci. Dobro premešamo in pustimo, da se zmes malo ohladi. To lahko naredimo tudi več ur prej in pustimo, da se povsem ohladi in zmes poveže.
V posodico si natresemo drobtine, pripravimo še večji krožnik in v kozici olje za cvrtje.
Zdrobovo zmes zvrnemo na pomokano desko, oblikujemo debel svaljek in iz njega majhne svaljke.
Vsakega nežno povaljamo v drobtinah in ocvremo v segretem olju.
Ponudimo kot prilogo k pečenki ali pečeni ribi in solati iz stročjega fižola, začinjeni s česnom.