Petkov namig za kosilo: Cvetačno-zdrobovi hrustljavčki

Ko imamo malo več časa; priprava 30 minut, čas cvrtja 5 minut

Objavljeno
10. avgust 2014 21.24
CVETAČA Z ZDROBOVIMI HRUSTLJAVČKI
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:

manjša cvetača

liter mleka

2 jajci

50 g naribanega parmezana

sol, muškatni orešček

275 g pšeničnega zdroba

moka za delovno površino

drobtine

olje za cvrtje

 

Priprava:

Cvetačo očistimo, narežemo na manjša socvetja in stresemo v lonec. Prilijemo malo mleka in skuhamo do mehkega. Pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Prilijemo preostalo mleko, solimo, začinimo z muškatnim oreščkom, zavremo in v vrelo mleko zakuhamo pšenični zdrob. Mešamo.

Ko se po 2–3 minutah zdrob zgosti, odstavimo in vmešamo nariban parmezan ter razžvrkljani jajci. Dobro premešamo in pustimo, da se zmes malo ohladi. To lahko naredimo tudi več ur prej in pustimo, da se povsem ohladi in zmes poveže.

V posodico si natresemo drobtine, pripravimo še večji krožnik in v kozici olje za cvrtje.

Zdrobovo zmes zvrnemo na pomokano desko, oblikujemo debel svaljek in iz njega majhne svaljke.

Vsakega nežno povaljamo v drobtinah in ocvremo v segretem olju.

Ponudimo kot prilogo k pečenki ali pečeni ribi in solati iz stroč­jega fižola, začinjeni s česnom.