Petkov namig za kosilo: Zapečena polenta s paradižnikom in sirom

Lahka poletna jed polnega okusa; priprava 15 minut, čas peke 20 - 25 minut

Objavljeno
19. avgust 2013 14.59
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Sestavine:

250 g instant koruznega zdroba za polento
250 g poltrdega sira
omaka
2 žlici oljčnega olja, 1 čebula
4 veliki mesnati zreli paradižniki ali pločevinka vloženega
2 stroka česna, 1 korenček
kozarca vina
rožmarin, timijan, origano
sol, poper

Priprava:
Polento zakuhamo v slan krop v razmerju 1 : 3. Kuhano naložimo v oplaknjen manjši in višji pravokoten model za kolače, kjer naj se ohladi. To lahko naredimo že dan prej.
Na olju prepražimo narezano čebulo, česen, paradižnik, nariban korenček, začinimo, prilijemo vino in pokrito kuhamo 10 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Polento narežemo na centimetrske rezine. Sir narežemo na tanke rezine ali grobo naribamo.
V model v plasteh naložimo polento, omako in sir, na vrhu naj bo sir. Pečemo približno 20 minut.
Ponudimo kot samostojno jed, poleg pa solato s trdo kuhanim jajcem.
Različica: V omako dodamo papriko, bučke, jajčevce, lahko tudi meso ali ribe. Komur je všeč, da se sir bolj topi, naj izbere mocarelo za pico.