Pohorski pisker

Petkov recept: V tej jedi lahko kombiniramo več vrst mesa z vsaj eno vrsto žita in stročnic; recept naj se prilagaja letnemu času in vrstam zelenjave.
Objavljeno
24. maj 2013 13.47
Iztok Ilich, Odprta kuhinja
Iztok Ilich, Odprta kuhinja
Sestavine za 8-10 oseb

400 g mlade govedine (plečka), 150 g prekajenih svinjskih rebrc, 150 g prekajene slanine

čebula, 3 stroki česna, por, 2 korenčka, 2 korenini peteršilja in manjši šopek zelenja, 1/2 rumene kolerabe, rezina zelene (30 g), 1/2 zeljne glave, 250 g krompirja, 150 g stročjega fižola, 150 g boba, 150 g suhega fižola

100 g pire, 100 g ješprenja, 150 g prosene kaše

150 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih)

3 žlice Kovačnikove zelenjavne soli - hišne »vegete« iz popra, kumine, lovora, timijana, majarona in drobnjaka

 

Priprava

Prekajeno svinjino in govedino (lahko tudi divjačino ali jagnjetino) kuhamo do mehkega v osoljeni juhi, ki ji dodamo čebulo, por in česen. Ko je meso kuhano, ga narežemo na koščke in vrnemo v juho. Posebej v slani vodi skuhamo fižol z dodatki začimb (lovor, majaron). V zelenjavni juhi kuhamo posebej na kocke narezan krompir, korenje, kolerabo, zeleno, bob, stročji fižol, naribano zelje ter korenini peteršilja in gobe. Dodamo še kumino, poper in timijan.

Opran ješprenj in pšenico prav tako skuhamo posebej. Kuhamo 30 minut in čez 15 minut dodamo še proseno kašo.

Nazadnje vse sestavine preložimo v večji lonec (pisker) ter jed po potrebi zgostimo še s podmetom (moka, voda). Preden postrežemo, izdatno posipamo s sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom. Vsega skupaj kuhamo uro in tričetrt. Zraven postrežemo jabolčnik za okisanje in kislo smetano.

Jed ponudimo v lončeni skledi, da si jedci iz nje postrežejo sami. Zraven ponudimo čebulni kruh.