Sredin namig za kosilo: Grška musaka z jajčevci

Klasična poletna jed; priprava 20 minut, čas peke 30–40 minut.

Objavljeno
01. avgust 2014 13.14
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Potrebujemo:

* 2 velika jajčevca, 1 kg krompirja

* oljčno olje, 1 čebula

* 1 kg mletega govejega mesa

* 0,5 dl belega vina

* 2 sveža paradižnika ali vložen paradižnik, svež peteršilj, sol, poper

* bešamelna omaka (4 žlice masla, 3 žlice moke, 0,75 l mleka, lovorov list, sol, poper)

 

Priprava

Pečico segrejemo na 200 stopinj. 
Jajčevca umijemo, narežemo na rezine, zavijemo v aluminijasto folijo in v ogreti pečici pečemo kakšnih 15 minut.

Narežemo čebulo, česen in ju v kozici popražimo. Dodamo meso, popražimo, nato še paradižnik, peteršilj, sol, poper, zalijemo z vinom in na zmernem ognju pokrito dušimo 15 minut.

Za bešamelno omako svetlo prepražimo moko na maslu, prilijemo mleko in mešamo z metlico.

Dodamo lovorov list in na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Občasno premešamo in začinimo.

Zdaj bo pravi čas, da iz pečice vzamemo jajčevca, da se malce ohladita, drugače bi se opekli.
Krompir olupimo, tanko narežemo in v teflonski ponvi popečemo na žlici ali dveh oljčnega olja.

V namaščen globok pekač naložimo plast pečenega krompirja, ga posolimo, pokrijemo s plastjo mesne omake in plastjo pečenih rezin jajčevcev, vse enkrat ponovimo, povrhu polijemo z bešamelom in v pečici pečemo 30–40 minut pri 200 stopinjah.