Zmagoviti flancati

Milena Marolt je razkrila tudi recept za krhke flancate, za katere je na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju že trikrat osvojila zlato priznanje in si prislužila znak kakovosti.

Objavljeno
20. avgust 2009 17.52
Jedilnik Milene Marolt
Jedilnik Milene Marolt
Polnjene paprike

Sestavine:

  • 1 kg sesekljanega svinjskega mesa
  • 10 dag riža
  • 1 čebula
  • šopek peteršilja
  • poper
  • sol
  • 2 stroka česna
  • začimbni posip
  • 2 jajci
  • 15 rumenih paprik
  • Omaka
  • 2-3 žlice masti
  • 2-3 žlice moke
  • sladkor
  • sol
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • ½ dl rdečega vina


Priprava:

1 Riž prepražimo na masti in čebuli, zalijemo z vodo in malo dušimo.
2 Ohlajen riž dodamo sesekljanemu mesu, začinimo in primešamo jajca ter naredimo gladko maso za polnjenje paprik. Paprike pripravimo tako, da izrežemo pecelj in pri tem naredimo čim manjšo luknjo. Napolnimo z maso.
3 V večjo kozico damo mast in na njej zarumenimo malo sladkorja. Poprašimo z moko in pražimo, med stalnim mešanjem dolijemo mrzlo vodo in pazimo, da se ne naredijo grudice. Ko vse dobro prevre, dodamo paradižnikovo mezgo, vino, sol in sladkor po okusu.
4 Nato v pripravljeno omako položimo paprike in jih kuhamo tako dolgo, da postanejo mehke. Postrežemo s pire krompirjem.


Krhki flancati


Sestavine:

  • 60 dag bele moke
  • 5 rumenjakov
  • 5 žlic sladke smetane
  • 7 žlic vina (če je masa trda, lahko dodamo več vina)
  • 2 žlici sladkorja
  • ½ žličke soli
  • sok ½ limone
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip


Priprava:

1 Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, nato naj počiva pol ure. Potem ga čim tanjše razvaljamo, s koleščkom narežemo pravokotnike, v vsak pravokotnik naredimo tri vzporedne zareze in pazimo, da rob ostane cel.
2 V roki trakove prepletemo in spustimo v vroče olje. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!