Sestavine:
- 1 kg sesekljanega svinjskega mesa
- 10 dag riža
- 1 čebula
- šopek peteršilja
- poper
- sol
- 2 stroka česna
- začimbni posip
- 2 jajci
- 15 rumenih paprik
- Omaka
- 2-3 žlice masti
- 2-3 žlice moke
- sladkor
- sol
- 4 žlice paradižnikove mezge
- ½ dl rdečega vina
Priprava:
1 Riž prepražimo na masti in čebuli, zalijemo z vodo in malo dušimo.
2 Ohlajen riž dodamo sesekljanemu mesu, začinimo in primešamo jajca ter naredimo gladko maso za polnjenje paprik. Paprike pripravimo tako, da izrežemo pecelj in pri tem naredimo čim manjšo luknjo. Napolnimo z maso.
3 V večjo kozico damo mast in na njej zarumenimo malo sladkorja. Poprašimo z moko in pražimo, med stalnim mešanjem dolijemo mrzlo vodo in pazimo, da se ne naredijo grudice. Ko vse dobro prevre, dodamo paradižnikovo mezgo, vino, sol in sladkor po okusu.
4 Nato v pripravljeno omako položimo paprike in jih kuhamo tako dolgo, da postanejo mehke. Postrežemo s pire krompirjem.
Krhki flancati
Sestavine:
- 60 dag bele moke
- 5 rumenjakov
- 5 žlic sladke smetane
- 7 žlic vina (če je masa trda, lahko dodamo več vina)
- 2 žlici sladkorja
- ½ žličke soli
- sok ½ limone
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
1 Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, nato naj počiva pol ure. Potem ga čim tanjše razvaljamo, s koleščkom narežemo pravokotnike, v vsak pravokotnik naredimo tri vzporedne zareze in pazimo, da rob ostane cel.
2 V roki trakove prepletemo in spustimo v vroče olje. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu.
Iz priloge Odprta kuhinja!