Bi sosedu posodili orodje in si od njega izposodili mešalnik?

Projekt Pumpipumpe spodbuja medososedsko pomoč z nalepkami na poštnih nabiralnikih. Knjižnica REČI kmalu tudi v Ljubljani.
Objavljeno
26. avgust 2014 13.54
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Bi si radi izposodili vrtalni stroj, kosilnico ali smuči in vrnili vašemu sosedu uslugo ter mu posodili karkoli drugega? Švicarji, združeni pod imenom Pumpipumpe, so se spomnili načina, kako preprosto deliti stvari. Na poštne nabiralnike stanovalci večstanovanjskih objektov prilepijo nalepke s stvarmi, ki jih posojajo v uporabo; denimo pekače, izvijače, šivalni stroj, športne rekvizite ... Ko nekdo potrebuje kaj določenega, mu zato ni treba daleč, le pozvoniti mora pri sosednjih vratih.

Kot pravijo, je v vsakem gospodinjstvu veliko predmetov, ki jih ljudje ne uporabljajo prav pogosto: »Zakaj bi jih kupovali, če si jih lahko izposodimo, hkrati pa je tudi odlična priložnost, da se sosedje med seboj bolje spoznajo.« Namen projekta je, da se stvari, ki jih imajo ljudje na izposojo, naredijo opazne z majhnimi nalepkami, ki se nalepijo na poštne nabiralnike. Naročiti jih je mogoče na njihovi spletni strani. Za državljane Švice je poštnina brezplačna, za poštnino v tujino pa je treba odšteti štiri evre. Sicer pa iniciatorji projekta pravijo, da delujejo neprofitno in iščejo sponzorje, da bi lahko tudi v tujino nalepke pošiljali brezplačno. Povpraševanja namreč prihajajo z vsega sveta.

Kmalu tudi v Ljubljani: projekt Knjižnica REČI

Nekaj podobnega bo omogočal tudi slovenski projekt Knjižnica REČI v Savskem naselju, prek katerega si bo prav tako mogoče izposojati predmete, ki jih potrebujete le občasno. Knjižnica REČI šele nastaja, svoja vrata pa bo odprla predvidoma jeseni v Savskem naselju, v Domu skupnosti. Član lahko postane vsakdo, ki finančno ne more ali noče kupovati vsega, ampak si želi določene stvari, ki jih potrebuje, izposoditi; denimo najrazličnejše pripomočke za domača popravila, predmete za kuhanje in čiščenje, razne ustvarjalne pripomočke, športne rekvizite itd. Seznam (Lista želja) nastaja skupaj z vsemi ljudmi, ki bi radi postali uporabniki knjižnice. Izpolnete ga lahko tukaj in se pridružite projektu.