Cepljenje psov še obvezno, a manj pogosto

Leta 2014 bodo cepljeni še vsi, pozneje pa cepljenja ne bodo več enkrat letno.

Objavljeno
15. januar 2014 14.17
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Dokler Slovenija vsaj dve leti zapored ne bo zabeležila primera stekline, bo cepljenje psov ostalo obvezno. Letos bodo cepljeni še vsi psi, v prihodnjih letih pa glede na število dosedanjih cepljenj in po navodilih proizvajalca cepiva. Obeta se tudi prečiščenje registra psov, za lastnike psov, ki nimajo urejenega statusa psa, napovedujejo globe.

Leto 2014 bo glede cepljenja psov izhodiščno leto, ko bodo morali pse cepiti vsi lastniki. V prihodnjih letih pa se obetajo spremembe, predvsem bodo cepljenja manj pogosta, o čemer bodo lastniki obveščeni preko svojih veterinarjev.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič, nov režim cepljenja predvideva, da bodo morali biti vsi psi tudi v prihodnje cepljeni tri leta zapored po rojstvu. Razmik med prvimi tremi cepljenji pa ne bo smel biti daljši od 12 mesecev. Po treh zaporednih cepljenjih pa bodo veterinarji pse cepili glede na navodila proizvajalca cepiva, torej najverjetneje na dve oz. tri leta.

Peter Hostnik z Nacionalnega veterinarskega inštituta je pojasnil, da je steklina v Sloveniji predvsem zgodba o uspehu. Leta 1995, ko smo v Sloveniji začeli s cepljenjem lisic proti steklini, je bilo v enem samem letu kar 1068 primer stekline, lani samo eden. »To je rezultat dobrega dela in tudi dejstva, da so s cepljenjem lisic začeli tudi na Hrvaškem,« je poudaril. Vsaka država pa mora izvajati obvezno cepljenje psov, vse dokler ima primere stekline živalih.

V državah, kjer so steklino izkoreninili, obvezno cepljenje psov ni več potrebno. Da bi dosegli to raven, pri nas vsaj dve leti ne bi smelo biti niti enega primera stekline.

Čadonič Špeličeva je opozorila tudi na neurejeno stanje v registru psov, ki ga bodo letos korenito prečistili. Vseh psov je trenutno v registru 220.000, povprečno pa letno cepijo okrog 150.000 psov. Tiste lastnike, za katere je razvidno, da se že več let niso odzvali na cepljenje, bodo letos s posebnimi obvestili pozvali, naj uredijo status v registru. Torej naj sporočijo nove podatke o vpisanem psu - ali je bil uspavan ali je poginil ipd.

Kazen za neprijavljenega psa se giblje od 200 do 400 evrov, za necepljenega psa pa od 125 do 400 evrov. Trenutni podatki kažejo, da je trenutno več neregistriranih psov v mestnem okolju kot pa na podeželju. Cena cepljenja sicer tudi letos ostaja enaka lanski, in sicer 31,42 evra.

»Kdor se na poziv ne bo odzval, ga bo obiskala inšpekcija oz. bodo začeli postopke o prekršku. Odgovornost lastnika je poročati podatke o svojem psu«, je opozorila Čadonič Špeličeva.