Generacija D: Hej, ti!

Za nazaj ni težko bit’ pameten.

Objavljeno
06. februar 2012 15.49
Posodobljeno
06. februar 2012 17.00
Irena Duša
Irena Duša, Generacija D
Irena Duša, Generacija D

A niso bile stvari včasih bolj simpl?

Darja iz Ljubljane


Če pogledam zdajle, recimo, na svoja petnajsta do dvajseta, bi rekla, da so bili to strašno simpl časi. Živela sem pri starših, dobivala sem žepnino, odgovarjala sem jim brez hujših posledic.

Hodila sem v šolo, ki je bila na trenutke pač dolgočasna, kot vsaka šola. Pa še tu sem imela srečo, da sem hodila na takšno fajn šolo, kjer te je za pretirano špricanje namesto ukora pred izključitvijo ravnatelj povabil na sok in piškote v paketu z razumevajočim pogovorom. Bila sem zdrava, brihtna in živela sem v svetu, kjer me niso ogrožale kuga, lakota, vojna, kobilice.

Nekako tako kot vi. V resnici sem se takrat seveda počutila čisto drugače. Doma me niso razumeli, sošolci so me zafrkavali, še ravnatelj me je metal na finto s piškoti. In ne, ni se mi samo zdelo, res je bilo tako. Ker resnica najbolj boli v trenutku, in zato nič ne pomaga, če za nazaj pogruntaš, da »saj ni bilo tako hudo«.

Na to sem pomislila zadnjič, ko sem se sredi ulice znašla v vrtincu hihitajočih, vreščečih, trapastih najstnic. Tako zelo so bile lepe, da sem za trenutek kar pozabila dihati. In v tistem trenutku sem si tako zelo močno zaželela, da nobena od njih ne bi razmišljala, kako ni zadosti lepa, kot se to najstnicam rado zgodi. Da se ne bi sekirale, ampak bi bile samo lepe in navihane, ker je zdaj pravi čas za to. Ampak očitno smo na splošno tako narejeni, da se nam zdi, kako je bilo deset let nazaj vse veliko bolj preprosto.

Če pogledate življenje petletnikov – simpl ko pasulj, ne? Evo, in pri petindvajsetih je isto. In pri petintridesetih, in predvidevam da tudi pri petinštiridesetih in vse tja do petindevetdesetih, če ti znese prigurat do tja. Zato jaz zdaj nadlegujem tiste letnike štirideset plus, ki so videti bolj vesele sorte (ker zagrenjenih nasvetov res ne rabim), naj mi povejo, v čem je skrivnost tridesetih. Ker za nazaj bit pameten je lahko, bit pameten za naprej se pa bolj splača.

Vam se, recimo, splača vedeti, da so vse najstnice lepe (in da jih bodo najstniki v privlačnosti ujeli čez kakšni dve leti, tako kot pri vseh drugih stvareh). Splača se vam vedeti, da je sicer pametno vlagati v izobraževanje, da pa po drugi strani sveta ni treba jemati preveč resno. Splača se vedeti, da imajo tako kot vse drugo tudi problemi omejen rok trajanja in da so vse možnosti odprte.

Tako simpl je to.