Generacija D: Na vaji pred koncertom kranjskih gimnazijcev

Iz šolske telovadnice so prišli v Cankarjev dom in v  desetih letih ustvarili niz razprodanih koncertov.
Objavljeno
22. april 2012 15.07
Posodobljeno
22. april 2012 18.00
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj
»Ne tako, ne... Predstavljajte si, da vozite kabriolet. Rdečega.« Takole je v šolski knjižnici kranjske gimnazijce, združene v simfonični orkester, do pravega razpoloženja vodil dirigent Nejc Bečan. Bilo je na eni zadnjih vaj pred velikim koncertom, ki bo 7. maja v 
Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Kranjski gimnazijci so simfonični orkester sestavili pred desetimi leti. Odtlej vsak konec leta in takole, na pomlad, pripravijo koncert. Že od začetka orkestru dirigira Nejc Bečan, ki se z nostalgičnim nasmeškom na licu spominja: »Ko smo začeli koncerte, sem bil dijak četrtega letnika te gimnazije. Na začetku smo igrali bolj za hec in imeli koncerte v šolski telovadnici. A koncerti so se med Gorenjci hitro uveljavili.«

Dirigent gimnazijskega orkestra Nejc Bečan je že v gimnazijskih klopeh vedel, kam želi seči v življenju, saj se je iz Kranja odpravil na ljubljansko Akademijo za glasbo, od tam pa ga je pot vodila na Dunaj, kjer je trenutno na podiplomskem študiju dirigiranja. »Desetletno vodenje gimnazijskega orkestra mi je prineslo zelo veliko izkušenj. Le redki imajo priložnost tako dolgo in tako mladi voditi simfonični orkester. Predvsem pa sem znanje, ki sem ga dobil na akademiji, lahko pretopil v prakso,« dragoceno izkušnjo strne dirigent Nejc Bečan.

V desetih letih je simfonični orkester kranjskih gimnazijcev poslušalcem natrosil raznovrstne glasbene večere, saj so pripravili koncerte, prežete tako s filmsko glasbo kot tudi s simfoničnimi rockovskimi baladami, slovenskimi popevkami ali ruskimi melodijami. Na jubilejnem majskem koncertu, dvajsetem po vrsti, bodo predstavili izbor najboljših melodij, ki so jih odigrali do zdaj.

»Koncerti Gimnazije Kranj so velika zgodba o uspehu. So zgodba o takoj razprodanih dvoranah, nazadnje o nekajkrat razprodani veliki Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Vsak izmed glasbenikov, ki je sodeloval v orkestru, ga ima v svojem srcu in posebnem spominu,« pohvali profesor slovenščine in hkrati koncertni vodja Primož Zevnik, ki mlade glasbenike podpira že deset let. Podobno navdušeni so tudi neznani poslušalci, ki so si mlade gorenjske glasbenike ogledali na YouTubu. Posnetke koncertov si je doslej ogledal skoraj milijon uporabnikov, na kar so kranjski gimnazijci še posebno ponosni.

In v čem je skrivnost, ki že desetletje polni dvorane? »Na vajah je fino. Močno je treba garati, a vse to počnemo z nasmeškom, saj je razpoloženje zaradi dobre družbe sproščeno,« je pojasnila Katja Kavčič, dijakinja drugega letnika, ki znanje prečne flavte sicer pridobiva v tržiški glasbeni šoli. »Simfonični orkester je postal že razpoznavni znak kranjske gimnazije. Nam, ki sodelujemo v njem, pomeni veliko priložnost, da se dokažemo in pokažemo, kaj vse zmoremo, čeprav se z glasbo ukvarjamo zgolj amatersko,« je o orkestru, katerega dober glas je že davno presegel meje Gorenjske, povedala dijakinja četrtega letnika Manca Rozman, ki v Simfoničnem orkestru Gimnazije Kranj igra prečno flavto in pikolo. »Že ko sem se odločil, da šolanje nadaljujem na kranjski gimnaziji, sem vedel, da imajo tukaj simfonični orkester. Vedel sem tudi, da se bom orkestru pridružil, kar sem storil že v prvem letniku,« je povedal dijak tretjega letnika Gašper Globočnik, ki trobento sicer že devet let igra v Pihalnem orkestru Lesce.

Pred desetimi leti so se gimnazijci bali, ali bodo v šolsko telovadnico sploh lahko privabili tistih nekaj poslušalcev, ki bi jim želeli prisluhniti. Po uvodnih (razprodanih) koncertih so se te misli razblinile. Letos jih lahko skrbi nekaj drugega: ali jim bo uspelo, zaradi izrednega zanimanja za jubilejni koncert, karte zagotoviti vsem domačim, ki bi jih radi prišli poslušat.