Igrica slovenski falot:_ Janez ali Janko? Kakor vam prija.

Duhovit igričarski komentar aktualnih političnih dogodkov sicer popolnoma resnega poslovneža.
Objavljeno
01. marec 2013 21.08
Staš Ivanc, Panorama
Staš Ivanc, Panorama

Bi se želeli preizkusiti v vlogi falota Janeza in pridobiti čim več nepojasnjenega premoženja v obliki z neba padajočih oklepnikov, zraven pa se izogibati stricem iz ozadja, peterokrakim zvezdam in črtomirkam?

Ali vam je bliže falot Janko, ki mora loviti stadione in se izogibati sinu iz tujine ter nepojasnjenim prilivom na bančni račun?

Nič lažjega: zdaj lahko to počnete povsem legalno, in to v igrici, ki deluje kar v spletnem brskalniku.

Čeprav sta imeni Janez in Janko med Slovenci precej pogosti, je hitro jasno, za kateri znani osebnosti gre.

Da ne bi bilo vse skupaj kar nekaj »na hojladri«, je avtor igre Dejan Mauer od avtorja legendarnega stripa Diareja, ki v Mladini že desetletja pronicljivo komentira aktualne politične in družbene dogodke, dobil dovoljenje, da v igrici uporabi njegove junake.

Janez in Janko v diarejasti podobi imata v igrici s podnaslovom Omejen mandat in podla podtikanja na voljo pol minute, da nabereta čim več sumljivega denarja, preden se pojavi vsem dobro znani napis Gotof si!

Vsega je kriva gripa

Dejan Mauer se je programiranja igrice lotil nekega dne, ko se ga je začela lotevati gripa. Za delo je potreboval osebni računalnik, liter čaja in dve tableti za lajšanje bolečin.

»Proti večeru, ko so tablete začele delovati, sem prižgal računalnik. Še vedno premalo zbran, da bi se lotil dela, ki ga nisem storil čez dan, sem se odločil, da se razvedrim in se lotim hobija - programiranja,« pravi.

Tako se je spravil nad enostavno igrico, ki bi delovala v spletnem brskalniku. Za glavnega junaka je vzel glavnega junaka informativnega programa in mu nadel ime Janez. Izbral je podobo, ki jo ta oseba prodaja, in pokrajino, kjer z neba padajo oklepniki, podobni patriam.

Da vse skupaj ne bi bilo preveč enostavno, je dodal še strica iz ozadja, simbole polpretekle zgodovine in - kakor sam pravi - še blagovno znamko oblačil in športne opreme, priljubljeno med Janezovimi nevolivci.

Igrica je bila kmalu spisana in objavljena v spletnem oblaku, kjer so jo njegovi prijatelji s Facebooka igrali s takšnim veseljem, da je zjutraj dobil obvestilo o preseženem prenosu podatkov s strežnika - pa tudi kup komentarjev, češ da je igrica politično neuravnotežena.

Zato je dodal še enega junaka, ki ga je poimenoval Janko in ga umestil v okolje, kjer se dobro počuti - v nedograjen športni objekt. Da mu ne bi bilo dolgčas, kakor pravi, je v igrico dodal še nagajivega sina in nekaj skrivnih bančnih računov.

In tako je nastal politično uravnoteženi Slovenski falot, ki ga je po Dejanovih besedah odigralo več ljudi, kot se jih je zbralo na drugi vseslovenski vstaji.

Sveže sprogramirano igro, ki bi morala delovati v vseh sododbnih brskalnikih, je preizkusil v Googlovem Chromu in Mozillinem Firefoxu, priznava pa, da je ni zagnal znotraj Explorerja. In, žal, v osmi različici Microsoftovega brskalnika, ki ne pozna jezika HTML 5, stvar ne deluje.

Zabava ob resnem poslu

Zasnova igre je nastala iz želje po splošni razgledanosti, pojasnjuje Dejan. »In kje človek v teh časih pridobi na razgledanosti, če ne s televizije?« se sprašuje.

»Mislil sem, da bom zaradi rednega gledanja informativnih oddaj postal bolj splošno razgledan. Pa nisem! Nekaj poznanih imen mi je sicer uspelo povezati z njihovimi nič kaj prijetnimi obrazi. Vsak izmed njih je vsak dan nastopal v vlogi nekoga, ki to ni. Isti obrazi, iste zgodbe,« resno nadaljuje Dejan Mauer.

In od kod želja po večji razgledanosti? Kakor pravi Dejan, smo Slovenci znani po tem, da se v prostem času radi ukvarjamo z rahlo nenavadnimi stvarmi.

»Nekateri uživajo v adrenalinskih športih, kot je, na primer, plavanje po reki navzdol. Drugi zbirajo uporabne stvari z namenom, da jih nikoli ne uporabijo, denimo filatelisti in numizmatiki.«

»Obstajamo pa tudi ljudje, ki v prostem času radi programiramo. Povprečneži nas največkrat prepoznajo po tem, da smo izjemno pametni in socialno neprilagojeni, in po filmskih uprizoritvah, v katerih smo prikazani kot rahlo čudni in vedno grdi.«

»Pamet in lepota sta prirojeni. Socialna neprilagojenost pa se menda lahko pozdravi, in to menda s splošno razgledanostjo,« razlaga Dejan, ki se sicer ukvarja s povsem resnimi stvarmi, kot so pametne kartice, potovalni dokumenti ter biometrična zajemna mesta.

Dejan Mauer je solastnik in vodja razvoja v podjetju CENT.SI. Gre za mlado podjetje, ki pa se ne šteje med zadnje čase tako priljubljene start-upe, saj že imajo lastne stranke, njihovo zaupanje, našli pa so tudi tržno nišo, v kateri so mednarodno prepoznavni.

Doslej so izdelali sisteme za izdajanje biometričnih potnih listov za nekatere afriške države, sistem za izdajanje kartic digitalnih tahografov za Hrvaško, delujejo na področju svetovanja, kjer izpostavlja predvsem družbi Mercator in NLB.

»Se pravi: resno podjetje, resne stranke, velika odgovornost,« poudarja Dejan Mauer.

V prostem času pa se ukvarja s programiranjem. »In takrat želim početi zabavne stvari. Politično nekorektne,« pravi Dejan Mauer.

Preko Fabrike, blagovne znamke, ki jo uporablja za obslužbene dejavnosti, trenutno razvija mobilno aplikacijo za pregledovanje erotičnih fotografij, v mislih pa ima tudi aplikacijo za ocenjevanje barov in njihovih piv.

In ker se je kot študent računalništva preživljal kot predavatelj na računalniških tečajih, še danes z veseljem vodi tečaje za razvoj aplikacij za mobilne naprave.