Internetne zmenkarije: moškim pomemben videz, ženskam komunikacija

Spletnih zmenkarij se poslužuje blizu 100.000 Slovencev. Dejavni so na katerem izmed približno dvajsetih tovrstnih portalov.

Objavljeno
28. maj 2011 20.46
Posodobljeno
29. maj 2011 08.25
Karolina Vrtačnik, Nedelo
Karolina Vrtačnik, Nedelo
Iskanje sorodne duše je lahko dolgotrajen proces, za katerega sploh ni nujno, da se konča pravljično. Življenjske navade so se spremenile, časa je vse manj, pa še hitro teče in kar nenadoma so vsi okoli tebe v resnih zvezah, le ti si še sam in nimaš pojma, kje najti partnerja ali partnerico. Zdi se, da so pregovorno zaprti Slovenci našli rešitev - spletne strani za zmenkarije so prava uspešnica!

Dr. Tjaša Žakelj s Fakultete za družbene vede je več let pro­učevala, kdo in zakaj išče življenjskega sopotnika (sopotnico) po spletu. Pred kratkim je na to temo tudi doktorirala in se dokopala do zanimivih ugotovitev.

Tradicionalne vrednote 
na moderen način

Partnerske zveze se spreminjajo skladno z družbenimi razmerami. Zato velja, da so zdaj bolj krhke in negotove, ne glede na to, kako so se začele, saj njihov značaj ni odvisen od načina začetka zveze, ampak predvsem od širšega družbenega konteksta.

A dejstvo je, da si še vedno želimo biti ljubljeni, spoštovani, si ustvariti družino ... To je glavni raz­log spletnih zmenkarij, čeprav svoje profile oblikujejo tudi tisti, ki si želijo le nekaj vročih noči. V takšnih primerih, ugotavlja Žakljeva, se lahko iskalec partnerja ali partnerke tudi kaj zlaže, pa večinoma ne bo razkrit. Ko zapusti posteljo, začne zapuščati tudi srce ljubimca ali ljubimke in lastnosti in vrednote niso več pomembne.

Drugače je pri tistih, ki si želijo resno zvezo. V iskanje po spletu so se podali, ker je to za mnoge edini prostor za spoznavanje. Delajo od jutra do večera, med prijatelji so vsi v paru, torej se je tudi izbor skrčil, zaradi selitve so pretrgali krog dolgoletnih prijateljstev, morda so razočarani v ljubezni ... Spletne zmenkarije pa jim ponujajo na videz neomejeno možnost iskanja, saj je samo med Slovenci blizu 100.000 takih, ki so dejavni na katerem izmed približno dvajsetih tovrstnih portalov, vodilni med njimi pa ima približno 50.000 registriranih članov!

Pogoj: naj živi čim bliže

Spoznavanje po internetu prinaša prednosti, slabosti in osupljiva dejstva za raziskovalce. Morebitna bodoča partnerja se lahko spoznavata počasi, če njun profil ne vsebuje fotografije, sta sprva varno anonimna. Čeprav je taka komunikacija po svoje okrnjena, po drugi strani mnogi priznavajo, da na računalniški zaslon laže izlijejo svoja najintimnejša občutja, ki jih na štiri oči še najbližjim ne bi mogli. Zato se včasih zgodi, da prvo pravo srečanje prinese tudi razočaranje, saj neke posebne kemije ali intimnosti, ki se razvije na daljavo, nenadoma ni več. Take zveze se končajo, še preden zaživijo.

Raziskovalka Tjaša Žakelj se je dokopala do številnih zanimivosti: čeprav je Slovenija majhna, je za večino uporabnikov spletnih zmenkarij eden ključnih pogojev pri spoznavanju partnerja, da živi čim bliže.

Ljubljančani so se denimo pripravljeni ozreti največ do okolice Ljubljane, kar bi po besedah sogovornice lahko poimenovali kar slovenska posebnost. Med tistimi, ki si želijo partnerske zveze, večina moških (ti so v povprečju stari okoli 34 let) išče resne ženske bolj tradicionalnih vred­not, saj je zanje družina oziroma tradicionalna zveza večinoma zelo pomembna. Žakljevo pa preseneča, da ima enaka pričakovanja tudi približno polovica žensk (v povprečju so stare malo več kot 31 let), toliko jih je namreč naklonjeno tradicionalni zvezi. Raziskovalko čudi, da si jih več ne želi zveze, v kateri bi bile pri delitvi dela bolj enakopravne.

Ključno je ujemanje 
v mišljenju

Za moške je pomembna fizična privlačnost bodoče partnerice. Za ženske je pomembnejše, da se bodo lahko v razmerju samouresničile, da bo komunikacija dobro tekla. A prenekatera zveza je uspela prav zaradi spoznavanja po internetu. Ko sta partnerja odkrila, da imata skupne interese in vrednote, je to odtehtalo morebitna odstopanja v pričakovanjih glede videza. Neka intervjuvanka je denimo izjavila, da partnerja ne bi niti opazila, če bi kje naletela nanj, ker pa ga je pred srečanjem v živo že »poznala«, je sprejela tudi njegov videz.

Seveda pa se poskušamo pri oblikovanju profilov (osebnih opisov na spletu) pokazati v čim lepši luči. Tako so na primer na podlagi prve spletne ankete na temo spoznavanja po spletu v Sloveniji dr. Švab, dr. Kuhar in dr. Kogovšek sestavili kar lestvico najpogostejših laži, ki jih uporabljajo spletni iskalci partnerja (objavljamo jo v tabeli). Prav tako je zanimivo, da internetni zmenki razmeroma hitro preidejo v prave, saj se dopisovalcem večinoma zdi škoda izgubljati preveč časa z nekom, ki bi se utegnil pokazati za napačno izbiro. Da je prehod k osebnim srečanjem res hiter, potrjuje podatek, da velja dva meseca spletne komunikacije pred prvim srečanjem za dolgo obdobje.

Edino pravilo je, 
da ni pravil

Naša sogovornica ugotavlja, da pri spoznavanju po internetu ne moremo izluščiti pravil, ki bi veljala na splošno. Nekatere njegove značilnosti so lahko hkrati prednosti in slabosti. Takšen način spletanja vezi nedvomno dopolnjuje klasične.

Vendar je odnos do njega nemalokrat negativen, češ da spodbuja racionalno izbiro. A ker je danes ravno zadnja nedelja v mesecu ljubezni, končajmo z obetavnim podatkom, do katerega so se v svetu dokopali v edini doslej opravljeni resni raziskavi na to temo: po dveh letih traja še 71 odstotkov takih razmerij, anketirani pa so odgovorili, da so zvezo še poglobili.