Ko duet rapa novice, tisoči prižgejo televizijo

Raperja poročata o vsem, od lokalne politike do vojn v tujini. Predvsem umetnika, ne novinarja.
Objavljeno
10. avgust 2014 20.59
AFP
AFP
Če obstaja posmrtno življenje za voditelje poročil, potem Walter Cronkite prav gotovo grabi za čepke za ušesa in se miri z nebeškim džinom s tonikom. Pet let po smrti slavnega ameriškega televizijca sta senegalska hiphoperska umetnika preusmerila tekoče dogajanje v povsem novo smer: z rapanjem novic.

Dakarska glasbenika Xuman in Keyti v oddaji Journal Tele Rappe (JTR) tisočim gledalcem na televiziji in youtubu poročata o najbolj odmevnih domačih in svetovnih zgodbah v verzih. »Najina poročila so takšna kakor katerakoli druga, a z izjemo, da jih midva rapava in so humorna. Ne samo, da poročava novice, ampak objavljava tudi mnenja, ki so zelo subjektivna, in mnenja javnosti,« je povedal 41-letni Keyti s pravim imenom Cheikh Sene.

Xuman ima dreadlocke in je vitke postave, star je več kot 40 let in ga v bolj formalnih krogih poznajo kot Makhtarja Falla. Idejo za šov je dobil pred nekaj leti, ko je bil nezadovoljen s tem, da je moral med televizijskimi in radijskimi oddajami prepustiti mikrofon voditeljem poročil. »Pomislil sem, da ne bi bilo slabo, če bi združil rap, novice, izobraževanje in zabavo,« je povedal.

Oba raperja imata za sabo uspehe na glasbenih lestvicah in sta znana po družbenem in političnem aktivizmu, s katerim se ukvarjata že vse desetletje. Xuman rapa v francoščini, ki je v Senegalu uradni jezik, Keyti pa v tamkajšnjem jeziku volof. Za glasbo skrbi senegalski producent No-Face Undacova, za produkcijo pa podjetje Level Studio. Šov že drugo šestmesečno sezono pravkar predvaja ob petkih zvečer zasebna senegalska televizijska postaja 2STV, zatem pa ga objavijo na njunem kanalu na youtubu, ki ima že skoraj 12.500 naročnikov. Povezave do posnetka objavijo tudi na njunih računih na twitterju in facebooku, kjer imata nekaj tisoč sledilcev.

Raperja poročata o vsem, od lokalne politike do vojn v tujini, njuno nekonvencionalno preobračanje tedenskih dogodkov pa je čedalje bolj priljubljeno. Pred kratkim je bil gost oddaje raper Hyde, ki je iz Gaze poročal o stopnjevanju konflikta na tem območju. Posnetek si je v prvih štirih dneh po objavi na internetu ogledalo 12.800 ljudi. »Salam, šalom, v živo iz Gaze … Judovska država ima zelo malo za povedati glede grehov, ki jih ji pripisujejo … Netanjahu govori o tem, da je treba vzpostaviti mir. Zato se (Izrael) oborožuje in svet mora biti tiho,« je gledalcem med ruševinami uničenih domov s čelado na glavi in neprebojnim jopičem sporočil Hyde.

»Seveda se vedno najdejo ljudje, ki rečejo, da ne bi smel izjaviti tega ali onega, toda vse, kar sem storil, je bilo samo to, da sem črpal mnenja od vsepovsod, ne da bi s tem nujno izrazil svoje mnenje,« je v Dakarju izjavil Hyde.

Načrtovalci se ne obremenjujejo preveč z možnostjo, da bi bilo njihovo poročanje pristransko. Ekipa ni na povodcu, je povedal Keyti. »Nikogar ni, ki bi nas udaril po prstih in rekel: 'Tega pa ne smete govoriti'. Dokler nam je dana takšna svoboda, jo bomo izkoriščali.«

Čeprav imata raperja vzdevke in obdelujeta mnogo zadev, ki ju obdajajo, sta bolj zmerna pri stvareh, ki zahtevajo resen pristop. »Nisva novinarja, ampak sva v prvi vrsti umetnika … Za naju je JRT umetniško delo,« je povedal Keyti. Xuman pa ima raje kompromis. Zatrjuje, da je »novinar-umetnik« najprimernejša oznaka za raperskega voditelja poročil. Pri vsakotedenskem snemanju oddaje sta vedno časovni stiski, povesta umetnika, ki imata skromen proračun, čeprav jima je denar od zadetkov na youtubu omogočil nakup dela studijske opreme.

Njuni oboževalci so zelo različni, a vse združuje občudovanje projekta, ki ga vidijo kot oživitev resnobnega množičnega medija, ki mlade Senegalce ne privlači kaj dosti. »Všeč mi je koncept, ker združuje zabavo, informiranje in je spodbuda za zdravo pamet,« je povedal 31-letni Samba Diaite iz Dakarja.

Xuman in Keyti ne nameravata zaspati na lovorikah in gledata naprej v čase, ko bosta lahko projekt reproducirala tudi drugod v zahodni Afriki. »Najin naslednji korak bo širjenje programa zunaj Senegala,« je povedal Keyti.