Odkrili zaklad in si ga prilastili

Trije francoski delavci se bodo morali zglasiti pred sodiščem, ker so ukradli zlate palice in zlatnike.
Objavljeno
23. avgust 2014 16.11
Čiščenje zlate palice v Zlatarni Celje. Celje, 17. 07. 2013
R. N., AFP
R. N., AFP

Pariz - Trije francoski delavci se bodo morali zglasiti pred sodiščem, ker so ukradli zlate palice in zlatnike iz hiše, v kateri so opravljali fizična dela. Moški so po nekaj dneh dela v hiši v Normandiji odkrili pravi zaklad – zlate palice in zlatnike v ocenjeni vrednosti 900.000 evrov.

Po podatkih dnevnika Paris Normandie je bil zaklad spravljen v kozarcih. Ti so vsebovali šest zlatih palic, pri čemer je vsaka tehtala en kilogram, in 600 zlatih kovancev iz let 1924 in 1927. Lastnice o najdbi niso obvestili, ampak so si moški, stari 20, 33 in 40 let, zlato prisvojili in ga prodali nekemu zbiralcu zlatnikov.

Davčni urad je kmalu postal pozoren na enega izmed njih, potem ko je ta nenadoma začel na račun polagati visoke vsote denarja. Ko so preiskovalci moške prijeli, so ti krajo priznali. Policija jim je zasegla več avtomobilov, motorjev in več sto tisoč evrov. Tatovi in zbiralec zlatnikov, ki mu očitajo, da je krajo prikril, bodo zdaj morali na sodišče.

Lastnica je dejala, da za incident ne ve nihče, niti njeni otroci. Za dnevnik je povedala, da je delavcem, še preden so začeli delati, v šali rekla, naj ji povedo, ali bodo našli kakšen zaklad.