Pedro Opeka bo kandidat za Nobelovo nagrado za mir

Slovenskega misijonarja, ki 30 let deluje na Madagaskarju, sta odboru za Nobelovo nagrado priporočila  Lojze Peterle in Roman Jakič.

Objavljeno
29. januar 2013 19.28
Posodobljeno
29. januar 2013 19.28
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Evropski poslanec Lojze Peterle je pospešil prizadevanja za nominacijo slovenskega misijonarja Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir za leto 2013.

Na nominaciji delajo eno leto z željo, da Opeka za svoje izjemno humano in humanitarno delo prejme to prestižno nagrado. »V zvezi s tem, sem se v skladu s pravili obrnil za podporo na številne kvalificirane podpornike v evropskih inštitucijah, v Sloveniji in po svetu. Vesel sem, da nas doma ime Pedra Opeke povezuje in žanje nedeljeno priznanje.«

V okviru teh prizadevanj, ki jih bo v ponedeljek predstavil v Ljubljani, Peterle išče čim več kvalificiranih podpornikov. Tako je za sodelovanje pridobil tudi poslanca Pozitivne Slovenije in predsednika odbora DZ za evropske zadeve Romana Jakiča,  ki je v nedavnem pismu predsedniku odbora za Nobelovo nagrado Thorbjornu Jaglandu Opeko označil kot »enega največjih sodobnih humanitarnih delavcev in prijatelja revnih«.

Jakič je v pismu Jaglandu še zapisal, da Opeka že 30 let nesebično deluje v Skupnosti dobrih prijateljev (Akamasoa) in je pomagal več kot 15.000 brezdomcem, ki živijo na smeteh v slumih v Antananarivu, glavnem mestu Madagaskarja.

Poudaril je tudi, da je Opeka razvil »celovit način vključevanja najbolj odrinjenih posameznikov v družbo, model, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva vsakega posameznika«. S svojim delom na tisoče ljudem omogoča, da zapustijo revščino s pomočjo izobraževanja, dela in solidarnosti.

»Za svoje delo je prejel veliko mednarodnih priznanj in podpore, in nenazadnje bi Nobelova nagrado za mir pomenila veliko priznanje Pedru Opeki in njegovim kolegom za humanitarno delo na Madagaskarju, eni najrevnejših afriških držav,« je v utemeljitvi še navedel Jakič, so danes sporočili iz poslanske skupine PS.